Home » Succesvol worden – Wat maakt een mens succesvol?

Succesvol worden – Wat maakt een mens succesvol?

Wil jij graag succesvol worden maar heb je totaal geen idee waar je ergens moet beginnen?

Dan heb ik goed nieuws voor je. Want in dit artikel ga ik je vertellen hoe dat succesvolle mensen daadwerkelijk zo succesvol zijn geworden.

Ook zij zijn niet van de één op de andere dag succesvol geworden, maar hebben vaak wel een aantal dingen gemeen. En die dingen die ze gemeen hebben wil ik je graag vertellen.

Daarnaast zal ik je een aantal voorbeelden van hoe ook succesvolle mensen in hun weg naar succes meerdere malen hebben gefaald.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel even verder.

Succesvol worden is een proces

Zoals ik je net al vertelde, word je niet van de één op de andere dag succesvol. Hiervoor dien je een bepaalde weg af te leggen, te falen en weer op te staan. En ik kan je vertellen dat dit meerdere keren zal gaan gebeuren.

Je zult meerdere keren moeten falen om uiteindelijk succesvol te kunnen worden. Wanneer iemand namelijk nooit zou falen, weet hij of zij ook niet hoe het niet zou moeten.

Succesvol worden zonder diploma

Veel mensen denken dat ze pas succesvol kunnen worden als ze ook een diploma hebben behaald. Maar niets hiervan is waar.

Het is namelijk zo dat de meest succesvolle mensen op de wereld niet eens hun school hebben afgemaakt. Nou wil ik je hier niet mee motiveren om te stoppen met school omdat het niet zou helpen om succesvol te worden. Ik wil hiermee alleen maar aantonen dat het niet per definitie nodig is om diploma’s te behalen om succesvol te kunnen worden.

De mindset die je nodig hebt om succesvol te kunnen worden wordt je namelijk niet op school geleerd. En laat mindset nou net een belangrijk ingrediënt zijn om succesvol te kunnen worden.

Zonder de juiste instelling, motivatie en manier van denken gaat het heel erg lastig worden om ook daadwerkelijk succesvol te kunnen worden.

Voorbeelden van succesvolle mensen

Zoals ik eerder al vertelde wil ik je een aantal voorbeelden geven van hoe bekende succesvolle mensen zo succesvol zijn geworden.

Want succesvol worden gaat niet van de één op de andere dag en dat is wat succesvolle mensen ook weten.

Je zult ook zien dat ze vaak één ding gemeen hebben en dat is dat ze na meerdere tegenslagen niet zomaar opgaven. In plaats daarvan gingen ze nog harder werken en probeerden ze het opnieuw.

Een bekend en toepasselijk gezegde hiervoor is: ‘De aanhouder wint’. En niks is minder waar. Want zelf ben ik er ook van overtuigd dat als je ergens voor gaat en door zet zonder dat je opgeeft, er uiteindelijk dat moment van succes gaat komen.

Zie het als een zaadje dat je plant en vervolgens water geeft. Na een dag zie je nog niet veel resultaat, na een paar dagen ook nog niet. Besluit je dan simpelweg om het geen water meer te geven omdat je nog geen resultaat ziet?

Het antwoord hierop wat je hier zou moeten geven, zou nee moeten zijn. Je zult namelijk pas resultaat zien als je het zaadje iedere dag de zorg geeft die het nodig heeft. Alleen dan kun je er op de lange termijn de vruchten van plukken.

Hieronder geef ik je een drietal voorbeelden van bekende mensen die er gekomen zijn door vaak te falen maar nooit te hebben opgegeven.

J.K. Rowling

Wie kent haar niet? De schrijfster van Harry Potter boekenreeks die vervolgens ook verfilmd is.

Maar het is J.K. Rowling ook allemaal niet van een leien dak gegaan.

Als alleenstaande moeder van een dochter en in de bijstand, schrijft ze vaak in de trein waar ze tevens ook Harry Potter bedacht.

Zo stuurt ze een manuscript van het eerste Harry Potter deel naar twaalf verschillende uitgeverijen.

Van alle twaalf de uitgeverijen krijgt ze bericht dat ze geen interesse hebben om het boek uit te gaan brengen.

Uiteindelijk was er één uitgeverij die het wel uit wilde brengen, maar zij gaven aan dat ze er nooit van zou kunnen leven. En kijk nu eens waar ze staat met haar Harry Potter boekenreeks die over de hele wereld worden verkocht en gelezen.

Steven Spielberg

Eén van de bekendste regisseurs en producers die ook meermaals gefaald heeft, is Steven Spielberg.

Voor degene die hem niet kennen, hij is de regisseur van bekende films als E.T., de Jaws films, de Jurrasic Park films, Indiana Jones en meer.

Wist je dat hij tot drie keer toe geweigerd werd aan de University of Southern California’s School of Cinematic Arts. De school waar hij maar al te graag aangenomen wilden worden om uiteindelijk te worden wat hij wilde: regisseur.

Toch gaf hij niet op. Hij besloot namelijk een aantal vakken te gaan volgen en ging voor een onbetaalde baan bij Universal Studios. Vanaf dat punt begon het balletje eigenlijk pas echt te rollen en is hij uitgegroeid tot één van de meest gerespecteerde regisseurs ter wereld.

Edison

Thomas Alva Edison is de uitvinder van de gloeilamp. Maar ook de gloeilamp is niet ontstaan van de één op de andere dag.

Zo heeft hij duizenden keren gefaald alvorens hij de gloeilamp had uitgevonden. Daarmee zag hij het overigens niet zo zeer als falen, maar meer als manieren waarop het niet zou werken.

En zo kun je het natuurlijk ook zien. Zie het falen als manieren waarop het niet lukt en waardoor je automatisch steeds een stapje dichter bij het uiteindelijke succes komt.

Tips om succesvol te kunnen worden

Nu je weet dat er een heel proces vooraf gaat aan het succesvol worden en dat je hier niet per sé een diploma voor nodig hebt, wil ik je een aantal tips meegeven die jou kunnen helpen om daadwerkelijk succes te kunnen bereiken.

Geef niet te snel op

De uiteindelijke KEY tot SUCCES is dat je nooit op mag geven.

Weet dat er momenten komen – en dit zullen er meerdere zijn – dat het allemaal tegen lijkt te zitten, maar vergeet niet dat er een moment aankomt dat je succes zult gaan boeken.

En alvorens je succes zult gaan boeken zal je inderdaad falen en dat is ook niet erg. Het belangrijke hierin is dat je niet opgeeft na het eerste, tweede, derde, etc. faalmoment, maar dat je juist dan doorzet!

En ik begrijp goed dat dit erg moeilijk kan zijn, maar het is ontzettend belangrijk om op dat punt te geloven in jezelf. Dat je het WEL kunt en dat je WEL gaat lukken.

Alleen wanneer je dit doet kun je iets bereiken.

Daarnaast zullen er bij faalmomenten altijd vragen door je hoofd heen spoken als:

  • Ben ik wel goed genoeg?
  • Kan ik niet beter iets anders gaan doen?

Probeer hier geen gehoor aan en durf juist te falen. Alleen dan zal je sneller en ook daadwerkelijk succesvol kunnen worden.

En onthoudt dat ieder faalmoment een les is en dat je dit ook weer mee kunt nemen in de te nemen beslissingen in de toekomst.

Laserfocus

Een ander iets wat je erg kan helpen om succesvol te worden, is door je te focussen op één of enkele dingen/projecten.

Wanneer je met te veel dingen bezig bent, zal je merken dat het ontzettend lang gaat duren voordat je succes boekt. Dit omdat je namelijk niet alles de juiste aandacht kunt geven om het te laten groeien.

Focus je in plaats daarvan – en met name in het begin – op enkel één project/doel. Je zult (en met name op de lange termijn) merken dat je er sneller de vruchten van kunt plukken. Maar onthoud ook hier weer dat je geduld moet hebben voordat je resultaten zult gaan zien.

Ikzelf richt me bijvoorbeeld op een handjevol websites, waarbij deze er één van is. Ik weet gewoon van mezelf als ik iedere week een nieuwe website zou beginnen, hierdoor mijn focus kwijtraak en daardoor ook de websites minder hard zullen groeien.

En weet dat wanneer je je focust op één of enkele dingen, je sneller resultaten zult gaan zien waardoor je ook weer een betere motivatie zult hebben om door te gaan.

Stay focused!

Doe iets met je passie

Misschien is passie wel één van de belangrijkste dingen om succesvol te kunnen worden. Het is namelijk zo dat als je iets doet wat ook je passie is, je hierin beter en sneller kunt slagen.

Daarnaast is het vaak ook zo dat als je iets doet wat je echt leuk vindt, het ook gemakkelijker is om dit vol te houden.

Veel mensen doen dit namelijk verkeerd. Ze kiezen bijvoorbeeld iets uit omdat ze hier geld mee denken te verdienen. Maar wanneer dit niet je passie is, is de kans van slagen kleiner als iemand die dit zou doen met dezelfde mindset en dit wel zijn of haar passie is.

Ga dus voor datgene wat je ook echt leuk vindt om te doen.

Omring je met gelijkgestemden

Wat ook goed kan helpen bij het sneller behalen van succes, is dat je je omringd met gelijkgestemden.

Naast het feit dat je met hen kunt sparren over dingen, zijn diegene vaak die jou kunnen motiveren om ergens mee door te gaan.

Ook wanneer het even tegenzit, zijn zei degene die jou weer kunnen motiveren om door te gaan en niet op te geven.

Succesvol worden in een notendop

Tot slot wil ik je nog een paar dingen zeggen die jou kunnen om uiteindelijk echt succesvol te worden. Onthoud hierbij goed dat alléén jij er voor kunt zorgen dat je succesvol kunt worden.

Er is niemand anders die jij die schuld kan geven dat je geen succes hebt kunnen boeken. Ook niet jouw concurrenten, vrienden, familie of wie jij anders ook maar de schuld had willen geven.

Bij deze de belangrijke succesfactoren op een rijtje:

  • Volhouden is ontzettend belangrijk om succesvol te worden. Werk iedere dag aan datgene waar je mee bezig bent en je zult er op de lange termijn de vruchten van kunnen plukken.
  • Produceer in plaats van consumeer. Zorg ervoor dat je ook ACTIE onderneemt en niet alleen maar LEEST over hoe succesvol andere wel niet zijn.

Mocht je nou na het lezen van dit artikel nog op zoek zijn naar een goed handvat voor een succesvol leven, dan raad ik je aan om een naar de Sleutels van Geluk en Succes te kijken van Frank de Moei.

Dit boek geeft je ontzettend veel inzichten als het gaat om meer geluk en succes in het leven en wat daar voor nodig is. En ik kan je alvast vertellen dat het de manier van denken is die jou kan leiden tot dat succes.

En dat boek legt je precies uit hoe ook jij op die manier kan gaan denken.

Op jouw succes!

Plaats een reactie