Home » Yoga Nidra: Een introductie in Yoga Nidra

Yoga Nidra: Een introductie in Yoga Nidra

We kennen natuurlijk allemaal de klassieke Yoga, maar Yoga Nidra is nog relatief nieuw waarbij sommige al snel denken dat het een vorm van mediteren is om snel in slaap te kunnen vallen. Maar Yoga Nidra is meer dan dat!

In dit artikel zul je te weten komen wat Yoga Nidra precies is, wat het verschil is tussen Yoga en Yoga Nidra, waar Yoga Nidra zoal goed voor kan zijn en waar je het beste kunt beginnen met het beoefen van deze yoga.

Wat is Yoga Nidra?

Alvorens we verder ingaan op wat Yoga Nidra nu precies is, wil ik je eerst even vertellen wat Yoga Nidra betekend.

Het woord Yoga betekend samenbrengen of verbinden en het woord Nidra betekend slaap. Je kunt dus wel stellen dat Yoga Nidra vaak uitgeoefend wordt voor het slapen gaan, hoewel deze meditatietechniek niet altijd en alleen maar geassocieerd wordt met slaap.

Het woord slaap (Nidra) komt van het feit dat je met Yoga Nidra heel diep ontspant maar nog wel bij bewustzijn bent. Bij het uitoefenen van Yoga Nidra balanseer je op de rand van slapen en wakker zijn.

Wist je dat een Yoga Nidra sessie van een uur kan voelen als 4 uur slaap? En nee, een sessie duurt geen 4 uur ;).

Tijdens zo’n Yoga Nidra sessie zul je je compleet gaan ontspannen. Spanningen die je los zult laten zijn:

  • Mentale spanningen
  • Fysieke spanningen
  • Emotionele spanningen

Hierdoor ontspan je dus op verschillende vlakken wat er voor zorgt dat je na een Yoga Nidra sessie er weer volop tegenaan kunt.

Daarnaast gaat Yoga Nidra gaat verder dan de rusttoestand die je kent als je slaapt.

Tijdens je slaap ben je namelijk nog veel emotioneel aan het verwerken van wat je bijvoorbeeld de afgelopen dag hebt meegemaakt.

Dit verklaart ook het feit dat een Yoga Nidra sessie van ongeveer een uur als vier uur slaap kan voelen. Je bent immers niet alle dingen van die dag aan het verwerken.

Daarnaast zal het beoefenen van Yoga Nidra je meer energie geven, je productiever maken en meer rust kunnen gegeven gezien je brein op het moment van het uitoefenen van Yoga Nidra volledig tot rust komt.

Verschil Yoga en Yoga Nidra

Het grootste verschil tussen Yoga en Yoga Nidra is misschien wel het feit dat je bij Yoga verschillende fysieke houdingen aanneemt om te mediteren.

Denk bij gewone Yoga aan de lotushouding waarbij je je benen gekruist over elkaar heen legt, wat bij Yoga Nidra niet het geval is. Bij Yoga Nidra is het juist de bedoeling dat je een zeer ontspannen houding aanneemt. Vaak doe je dit door te gaan liggen.

Ook is het zo dat je bij Yoga Nidra vaak begeleid wordt door geluiden en audiofragmenten.

Waarom Yoga Nidra?

Het beoefenen van Yoga Nidra kent verschillende voordelen en doet vanalles met je lichaam. Op zowel fysiek als mentaal gebied kan het erg gezond voor je zijn.

Net als andere vormen van mediteren, helpt ook Yoga Nidra tegen allerlei soorten aandoeningen en verschijnselen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verhelpen van:

  • Chronische pijn
  • Stress en burn-out klachten
  • Slecht slapen en in slaap komen (slapeloosheid)
  • Stress en kan een burn-out voorkomen
  • Angsten
  • Depressie
  • En nog veel meer

Voordelen van Yoga Nidra

Het beoefenen van Yoga Nidra kent veel voordelen en zal dan ook zeker de kwaliteit van je leven omhoog kunnen halen.

Het zorgt ervoor dat je ontspannen raakt op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak. Dit komt met name doordat je bij het uitoefenen van Yoga Nidra alleen nog maar gefocust bent op het NU. Het denken aan het verleden en de toekomst staat hierbij even op een soort van pauze.

Daarnaast kun je Yoga Nidra op bijna elke denkbare plek wel uitvoeren, zolang het maar op een rustig plekje is.

In tegenstelling tot de traditionele yoga, maak je vrijwel geen fysieke bewegingen maar kun je het prima liggend zonder je te bewegen uitvoeren.

Ideaal voor degene die niet van die wel van de voordelen van yoga willen profiteren maar het niet zo zien zitten om allemaal van die bewegingen te hoeven maken 😉.

Yoga Nidra oefeningen

Yoga Nidra oefeningen worden vaak uitgevoerd voor het slapen gaan. Let hier bij op dat het niet de bedoeling is dat je hiervan ook in slaap valt. Je moet namelijk wel bij bewustzijn blijven als je alle voordelen van Yoga Nidra wilt ervaren.

Het zal ook veel mensen helpen om uiteindelijk sneller en beter in slaap te kunnen geraken. Dit komt met name door het feit dat je lichaam, geest, emoties en gedachten tot rust worden gebracht door het toepassen van Yoga Nidra.

Naast dat Yoga Nidra wordt gebruikt voor het slapen gaan, kan het ook gebruikt worden op andere momenten van de dag. Denk hierbij aan juist die momenten dat je denkt het nodig te hebben of je juist even wilt afzonderen van de hedendaagse drukte om je heen.

Yoga Nidra in het Nederlands

Wanneer je Engels goed genoeg is, is er al genoeg te vinden over Yoga Nidra. Maar aangezien Yoga Nidra in Nederland en België nog relatief nieuw is, zult je hier nog maar weinig materiaal in het Nederlands over vinden.

Toch zijn er wel een aantal Nederlandstalige programma’s op het gebied van Yoga Nidra waaronder de cursussen en het yoga platform van Happy With Yoga.

TIP: Wanneer je graag meer te weten wilt komen over het Happy With Yoga platform, dan raad ik je aan om mijn artikel hierover eens te lezen.

De mensen van Happy With Yoga Melanie en Rolf van Baalen, hebben een yoga platform met ontzettend veel gratis informatie maar bieden ook een tweetal Yoga Nidra cursussen aan, namelijk:

Yoga Nidra: Ontdek de kunsten van bewuste diepe ontspanning

Met deze cursus nemen ze jou mee in de wereld van Yoga Nidra. Ze leggen je duidelijk en uitgebreid uit wat Yoga Nidra is.

Daarnaast heb je toegang tot verschillende soorten Yoga Nidra sessies en heb je de beschikking over yoga oefeningen die voor wat meer ontspanning zorgen alvorens je met Yoga Nidra aan de slag gaat.

En als het je echt ligt, is er nog de mogelijkheid om in contact te komen met andere cursisten. Op deze manier kun je ervaringen delen met anderen en zal je hierdoor ook weer meer leren.

Bekijk de cursus >>

Yoga Nidra: Reis door de chakra’s

Reis door de chakra’s is als het ware een verdieping op ‘Ontdek de kunst van bewuste diepe ontspanning’.

Dit wil zeggen dat je die eerst gevolgd moet hebben. Je kunt ‘Reis door de chakra’s’ ook afzonderlijk volgen, maar om het hele Yoga Nidra principe te begrijpen en een goede basis te hebben, wordt aangeraden om met de cursus hiervoor te beginnen.

In deze cursus ligt de focus op je innerlijke energiesysteem wat uit verschillende chakra’s bestaat. En door het begrijpen van deze chakra’s en het focussen hierop bij je meditatie, kun je nog meer en betere resultaten behalen.

Bekijk de cursus >>

Yoga Nidra opleiding

Sommige vinden Yoga Nidra zo interessant en leuk, dat ze het ook leuk vinden om het anderen te leren.

Om het zo goed mogelijk over te kunnen brengen aan anderen, is het wel verstandig om hier een opleiding of cursus voor te volgen.

Beginnen met Yoga Nidra

Heeft Yoga Nidra jouw interesse gewekt en wil je hier ook mee aan de slag zodat je je beter kunt gaan ontspannen op zowel mentaal, fysiek als emotioneel gebied?

Dan raad ik je aan om eens naar dit Yoga Nidra programma te kijken van Rolf en Melanie van Baalen waar ik het zojuist ook over heb gehad. Zij zijn beide gecertificeerde Yoga leraar en lerares.

Het voordeel van dit Yoga Nidra programma, is dat het volledig online te volgen is. Je hoeft hier de deur dus niet voor uit.

Naast het Yoga Nidra programma hebben zij ook een paar andere programma’s ontwikkeld op het gebied van Yoga en meditatie en zijn daarmee zeker geen nieuwkomers op het gebied van Yoga en meditatie.

Ik zou zeggen, kijk eens naar hun Yoga Nidra programma en oordeel zelf of het iets voor jou is.

Hopelijk weet je nu na het lezen van dit artikel weer wat meer over Yoga Nidra.

En mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een berichtje achter 😉.

Plaats een reactie