Home » 12 Ontspannende activiteiten op een rijtje!

12 Ontspannende activiteiten op een rijtje!

We zijn vaak de hele dag druk bezig met van alles en nog wat.

Maar vergeet niet dat het belangrijk om op zijn ook te ontspannen. Ontspanning zorgt er namelijk voor dat we ons hoofd weer even leeg kunnen maken zodat we er daarna weer vol goede moed tegenaan kunnen.

En op tijd ontspannen zorgt ervoor dat de hectiek op tijd doorbroken wordt. En als we dit niet op tijd doen, vergroot je hiermee te kans op overmatige stress wat simpelweg niet gezond is voor ons lichaam.

Daarom heb ik een lijstje samengesteld met de meest simpele ontspannende activiteiten die je kunt doen om te ontspannen en even helemaal tot rust te komen.

En je zult er achter komen dat sommige inspanningen ook ontspannend kunnen werken. Extra gezond dus.

Lees een boek

ontspanning boek lezen

Deze is niet voor iedereen natuurlijk, maar het leven van een goed boek kan erg ontspannen werken. En dit kunnen allerlei verschillende soorten boeken zijn.

De één leest liever een fictieboek, terwijl de ander weer liever een boek leest over persoonlijke ontwikkeling en groei. Het maakt op zich niet uit. Het is maar dat je iets lees wat jou boeit.

En het handige van een boek lezen is dat je het bijna overal kunt doen.

Gewoon thuis op de bank, in bad, in de trein, op vakantie, noem maar op.

Vind hier een lijst met de BESTSELLERS van dit moment (GRATIS verzending)

Ga een stuk wandelen

Buiten zijn is sowieso goed voor je, maar een stuk wandelen kan erg rustgevend op je inwerken. En al helemaal als je even het dorp of de stad uitwandelt.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld ergens op achterafweggetjes of een wandeling door een bos.

Dit kun je alleen doen maar ook samen met iemand anders of misschien wel je hond die ook graag een blokje om gaat.

Daarnaast kun je onbewust ook gewoon vaker wandelen. Op momenten waar je bijvoorbeeld de auto zou pakken, kun je er ook voor kiezen om het eens te voet te doen.

Een stuk fietsen

Deze staat eigenlijk een beetje in relatie met een stuk wandelen. Maar toch is het een hele andere vorm van ontspanning.

Bij fietsen span je je anders in en voel je vaak de wind in je gezicht wat een fijn en ontspannend gevoel kan geven.

Naast het feit dat fietsen ontspannen is, kun je vaak in een korte tijd (in tegenstelling tot wandelen) een wat grotere omgeving bezichtigen.

Je huis opruimen

Geen idee of het daadwerkelijk opruimen van je huis voor iedereen een ontspannende activiteit is, maar het kan er wel voor zorgen dat je uiteindelijk beter kunt ontspannen.

Het geeft veel mensen meer rust. Hoe opgeruimder het is, des te minder prikkels je binnen krijgt en des te beter je weer kunt ontspannen.

Daarnaast kan het opruimen als activiteit naderhand ook een voldaan gevoel geven. Het is namelijk vaak iets waar mensen tegenop zitten en blij zijn als het weer geklaard is.

Neem een bad

Ook dit is weer heel persoonlijk, maar ook in bad gaan kan erg ontspannend werken. Bijkomend voordeel van in bad gaan, is dat het vaak rustig is en dat je op die manier helemaal tot jezelf kunt komen.

Maar je kunt het ook combineren met bijvoorbeeld het kijken van een serie of zoals ik net al zei, het leven van een boek.

Heb je geen bad?

Kijk dan eens naar de Tubble Royale. Een luxe opblaasbaar bad voor degene die geen vast bad in huis hebben.

Muziek maken

Deze geldt niet voor iedereen, want je moet namelijk wel muziek kunnen maken natuurlijk.

Maar muziek maken kan erg ontspannend werken. Doordat je je volledig focust op het maken van muziek kun je je gedachten even helemaal verzetten tot de muziek die maakt.

Naar muziek of een podcast luisteren

ontspanning muziek podcast

Voor degene die geen muziekinstrument kunnen bespelen, kunnen natuurlijk wel naar muziek luisteren.

Sommige mensen kunnen daar helemaal in opgaan en vinden alleen al het ‘luisteren’ zonder dat ze iets anders doen, erg ontspannend.

Muziek luisteren is ook heel goed te combineren met bijna alle andere ontspannende activiteiten die ik beschrijf in dit artikel.

Maar ook het luisteren naar podcasts kan erg ontspannend zijn. Bijkomend voordeel is dat je van sommige podcast series ook nog wat opsteekt.

Voor degene die niet weten wat een podcast is:

Een podcast is technisch gezien een geluidsbestand. In de praktijk is het vaak een audioserie waar je je op kunt abonneren en kunt volgen.

Zo zijn er podcasts over sport, fictie, nieuws, business, etc. Daarnaast is het leuke hiervan dat iedereen een podcast kan maken.

Lekker hobbyen

Iedereen heeft er wel één, een hobby. En laat een hobby in heel gevallen nou ook ontspannend zijn (voor de meeste in ieder geval).

Denk hierbij aan hobby’s als

  • In de tuin werken
  • Puzzels maken
  • Breien
  • Teken/schilderen/kleuren

Allemaal hobby’s waarbij je je gedachten even af kunt zetten van de dagelijkse dingen.

Scroll voor de grap maar eens door het hobbysegment van bol.com en de kans is groot dat je hobby’s tegen gaat komen waar je nog niet eens het bestaan vanaf wist 😉

Ga sporten

Het vergt heel wat inspanning maar kan toch heel ontspannend werken. Door te sporten ben je namelijk bezig met dat ene: sporten.

Het werkt zo ontspannend omdat je er lekker je hoofd mee leeg kunt maken.

Mediteren

ontspanning mediteren

Voor velen klinkt het misschien wat zweverig, maar ook mediteren kan een vorm van ontspannen zijn.

Wat mediteren precies is, is lastig uit te leggen en overal wordt er wel een andere omschrijving over gegeven. Maar mediteren is een techniek waarbij je vrij komt van de gedachten die je normaal hebt, de dingen waar je mee bezig bent, etc.

Bij mediteren probeer je je door middel van focus op een bepaalde activiteit, gedachte of object even niet de alledaagse gedachten binnen te laten.

En bijkomend voordeel is dat je voor mediteren in principe helemaal niks nodig hebt. Een rustig plekje waar het stil is en je niet afgeleid wordt is voldoende.

Door te mediteren kom je erg goed tot rust en voorkom je stress.

Vormen van meditatie zijn yoga en mindfulness.

Een biertje of wijntje drinken

Ontspannen en genieten van een biertje of wijntje, of wat anders natuurlijk.

Het genieten van een lekker biertje of een goed glas wijn kan erg ontspannend zijn. En of dit nu op een terrasje buiten de deur, in je eigen tuin, binnen op de bank of bij iemand thuis is, dat maakt verder niet uit. In de omgeving waarin jij er van kunt genieten, dat telt!

Maar let wel op: Geniet met mate natuurlijk.

Binge watching

Binge wat..? Binge watching is het achter elkaar kijken van bijvoorbeeld een aantal afleveringen van een serie.

In plaats van dat je iedere week een aflevering op tv kijkt, kijk je op Netflix bijvoorbeeld meerdere afleveringen achter elkaar. En dat word binge watching genoemd.

Het kan erg ontspannend werken om uren achter elkaar die favoriete serie te kijken.

Let wel even op dat je dit niet te vaak gaat doen, het kan namelijk nog al verslavend werken.

Tip voor de Disney liefhebbers: Disney heeft nu zelf een eigen streamingdienst met honderden klassiekers maar ook nieuwe films.

OOK GRAAG EEN LEVEN ZONDER STRESS EN ZORGEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN OP WEG NAAR EEN LEVEN ZONDER ZORGEN EN STRESS

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie