Home » Wees trots op jezelf! Zo doe je dat!

Wees trots op jezelf! Zo doe je dat!

Wees trots op jezelf! Dat is iets wat velen van ons niet vaak genoeg op zichzelf zijn.

We zijn vaker bezig met de huidige weg die we nog af moeten leggen in plaats van in te zien wat we al hebben bereikt. En dat laatste: het inzien van wat we al hebben bereikt, is ook enorm belangrijk voor je zelfvertrouwen.

En de dingen die je bereikt hebt, kunnen zowel kleine als grote dingen zijn. Het is alleen kwestie van deze dingen kunnen zien zodat je er trots op kunt wezen.

Maar trots zijn op jezelf is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De één loopt graag te koop met waar hij of zij allemaal goed in is, terwijl de ander heel kritisch is naar zichzelf, waardoor het een stuk moeilijker is om trots op zichzelf te zijn.

In dit artikel wil ik je graag laten zien waar je zoal trots op kunt zijn. En je zult zien dat het vaak al de kleinste dingen kunnen zijn waar je trots op kunt zijn.

Wees trots op je capaciteiten

Ieder mens heeft ze, capaciteiten. Iedereen heeft wel dingen waar hij of zij goed in is en ook vaak in uitblinkt.

Of je nu vroeger goed was in de gymles die iedere week gegeven werd of dat je bijvoorbeeld goed bent in het uitvoeren van je werk.

Het probleem bij trots op jezelf zijn, is dat deze dingen vaak vanzelfsprekend voor je zijn. Op zich is dat ergens ook wel logisch. Wanneer we eenmaal iets vanzelfsprekend doen, denken we er eenmaal niet zo over na.

Daarom is het juist goed om na te gaan waar je juist goed in bent. Dit kunnen heel uitlopende dingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Goed naar iemand kunnen luisteren
  • Goed zijn op een specifiek vlak op je werk waardoor veel collega’s je altijd om raad vragen
  • Jouw doorzettingsvermogen

Maar ook bepaalde prestaties uit het verleden zijn dingen die je zeker niet mag vergeten en dus ook trots op mag wezen.

Belangrijk is dat je bij jezelf nagaat waar je goed in bent. Dit gaat vaak gepaard met bepaalde passies. Want wanneer je een bepaalde passie voor iets hebt, ben je daar vaak ook goed in.

En onthoudt goed: Trots zijn op jezelf begint al bij hele kleine dingen.

Wees trots op wat je tot nu toe bereikt hebt

doelen bereikenZoals ik in het begin van dit artikel ook al vertelde, kijken we vaak naar waar we naartoe willen, wat we nog allemaal willen bereiken. Maar één van de belangrijkste dingen is om ook eens stil te staan bij wat we allemaal al bereikt hebben.

De dingen die je al bereikt hebt in je leven, zijn vaak veel meer dingen dan dat je in eerste instantie zou denken.

Van kinds af aan begint het bij kleine maar zeer belangrijke dingen. Denk maar eens aan het behalen van je zwemdiploma of de eerste uitslag van een toets.

Maar ook andere dingen als:

  • Het behalen van je rijbewijs
  • Het behalen (school)diploma’s
  • Die promotie die je gekregen hebt op je werk
  • Tegenslagen die je overwonnen hebt
  • Een huis dat je gekocht hebt

Allemaal dingen waar je écht wel trots op mag zijn!

Belangrijk hier is dat je geregeld terug kijkt naar de dingen die je in het verleden gedaan hebt. Als persoon groei je door ervaringen en bepaalde mijlpalen bereikt te hebben. Wees daar trots op!

Fouten maken zorgt voor meer trots

Het maken van fouten zorgt er in het begin natuurlijk niet voor dat je trotst bent op jezelf. Op het maken van de fout zelf ben je natuurlijk niet trots.

Maar veel mensen denken dat het maken van fouten niet goed is. Ze mogen niet falen van zichzelf of denken dat anderen iets van hen vindt als ze fouten maken.

Maar het grappige is, is dat JUIST het maken van fouten er voor kan zorgen dat je uiteindelijk trotser op jezelf kunt worden.

Van het maken van fouten leer je. En van dingen leren wordt je beter, waardoor je uiteindelijk steeds een tree hoger op de ladder komt te staan. En iedere tree die je hoger op de ladder komt te staan, mag je trots op zijn.

Hiermee wil ik zeggen dat je kunt leren van je gemaakte fouten. Je weet nu hoe iets ‘niet moet’. Hierdoor vergroot de kans dat je weet hoe iets ‘wel moet’.

Je groeit. En daar mag je trots op wezen!

Wees NIET te kritisch

Wanneer je goed bent in de dingen die je doet in je hedendaagse leven maar toch niet trots op jezelf kunt zijn, ben je waarschijnlijk te kritisch naar jezelf.

Want je vindt dat je de dingen die je doet, altijd beter kunt doen. Je bent dus nooit tevreden wat er ook voor zorgt dat je niet trots kunt zijn op jezelf.

Vaak komt dit ook doordat we onszelf (te veel) vergelijken met anderen. Met die ene persoon waarvan we denken dat die het beter voor elkaar heeft of ergens beter in is.

En laat ik je maar meteen uit de volgende illusie halen: Wanneer jij het beter doet of kunt dan persoon A, komt daar vast en zeker persoon B op je pad waarmee jij je weer wilt gaan vergelijken.

Conclusie is dat er altijd wel iemand zal zijn waarvan jij vindt dat diegene het beter doet of kan dan jij. En ik kan je vertellen dat je daar niet gelukkiger van zal worden.

En trots zijn op jezelf wordt dan al helemaal lastig.

Stop dus met jezelf vergelijken met een ander en werk aan jezelf! Maak een betere versie van jezelf als persoon en ik weet zeker dat je met deze verbeteringen hier met een trots gevoel op terug kunt kijken.

Een toepasselijke quote hier op die ik tegen kwam is:

‘Je kunt beter jezelf overwinnen dan duizend vijanden.’

Wees trots op wie je bent

wees trotsMisschien wel één van de belangrijkste dingen, is trots zijn op wie je bent.

Want zoals jij bent, zo is er geen ander. Ondanks de wellicht mindere kanten aan jezelf, mag je de positieve kanten zeker niet vergeten. Probeer hier dan ook meer aandacht aan te besteden, de positieve dingen!

Probeer dan ook niet te denken: Was ik maar hem of haar. Want het is een beetje hetzelfde als het volgende gezegde:

‘Bij de buren is het gras altijd groener’. Ofwel, bij de ander lijkt het altijd beter. Maar dit is puur de buitenkant (wat je kunt zien).

En datzelfde geldt voor personen. Iemand anders willen zijn omdat je misschien jaloers bent op zijn of haar uiterlijk of capaciteiten. Ook hier geldt dat je puur en alleen maar de buitenkant ziet van deze persoon.

Maar de werkelijkheid is vaak dat het allemaal niet zo is zoals jij het ziet.

Probeer in tegenstelling blij te zijn met je zelf. Het kan helpen om jezelf juist bewust te maken van de dingen waardoor je blij bent met jezelf maar ook trots kunt zijn op jezelf.

Wees trots op jezelf en krijg meer zelfvertrouwen

Trots zijn op jezelf en daar ook nog meer zelfvertrouwen van krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Eén van de belangrijkste dingen hierin, is dat je leert geloven in jezelf. Dat je van waarde bent en dat jij iets kunt! Want alleen dan kun je trots zijn op jezelf en daar opvolgend meer zelfvertrouwen mee krijgen.

Helaas gaat dit niet van de één op de andere dag. Het is een proces dat je doorloopt van zelfacceptatie naar zelfwaardering naar zelfvertrouwen.

En een cursus die je daar echt goed bij kan helpen, is de eCursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei. Een bewezen cursus die al vele mensen hebben geholpen bij het creëren van meer zelfvertrouwen, waardoor jij écht trots op jezelf kunt zijn.

Ik zou zeggen, neem gewoon eens kijkje naar de inhoud van deze cursus 😉

En niet vergeten… Wees trots op jezelf!

>> ECURSUS BLIJVEND ZELFVERTROUWEN <<

BEN JIJ HET OOK ZAT EN WIL JE GRAAG MEER ZELFVERTROUWEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN MEER KRACHT, RUST EN ZELFWAARDERING

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie