Home » Zelfvertrouwen testen met 5 simpele vragen

Zelfvertrouwen testen met 5 simpele vragen

Je zelfvertrouwen testen? Dat is goed mogelijk door jezelf een aantal simpele vragen te stellen of zoals ze ook wel eens zeggen, jezelf een spiegel voor te houden.

Want wellicht ben je op dit artikel terecht gekomen omdat je je eigen zelfvertrouwen wilt testen omdat je je misschien afvraagt of je wel voldoende zelfvertrouwen hebt?

Hierbij kan ik je zeggen dat je aan juiste adres bent. Want met behulp van een aantal simpele vragen kun jij voor jezelf er al enigszins achter komen of jij voldoende zelfvertrouwen hebt.

Belangrijk om te weten is dat dit geen gewone test is waar je enkel ja, soms en nee op zult antwoorden – zoals bij zoveel tests over zelfvertrouwen. Het doel van deze ‘test’ is om echt na te denken en even stil te staan op de vragen die ik je hierin stel.

Naar mijn mening is het namelijk niet mogelijk om bijvoorbeeld een cijfer aan de mate van jouw zelfvertrouwen te geven.

Lees dus snel even verder en probeer zo eerlijk mogelijk tegen jezelf te zijn ;).

P.S. Ik zou het leuk vinden als je onderaan dit artikel ook even laat weten wat je van mijn zelfvertrouwen testvragen vindt en of het je geholpen heeft bij het testen van jouw zelfvertrouwen.

De vijf vragen van de Zelfvertrouwen test

De vijf vragen die jij aan jezelf gaat stellen om jouw zelfvertrouwen te kunnen testen zijn:

 • Doe jij wat je echt wilt?
 • Accepteer jij jezelf?
 • Ben je trots op jezelf?
 • Voel jij jezelf van waarde?
 • Geloof jij in jezelf?

Ik raad je aan om deze vragen voor jezelf ook op te schrijven en uit te werken.

#1 Doe jij wat je ECHT wilt?

De eerste maar simpele vraag die ik je wil stellen is:

Doe jij wat je echt wilt in het dagelijkse leven?

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan of je voldoende de dingen doet die je ook echt wilt doen en waar je ook achter staat.

Ben jij dus dagelijks met dingen bezig waar je zelf ook achter staat en vind je de dingen die je doet ook leuk en wil je ze ook echt doen?

Wanneer jij namelijk alleen maar dingen doet omdat anderen ze van jou vragen of je denkt dat je dingen moet doen omdat je denkt dat anderen ze van je verwachten, doe je niet de dingen die je eigenlijk zou willen doen.

Om dit na te gaan, zou je voor jezelf eens op een rijtje kunnen zetten van de dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en wellicht de wat minder regelmatige dingen die je zoal doet.

Hierbij kun je denk aan de baan die je op dit moment hebt. Is de huidige baan ook echt wat je leuk vindt? Is het je passie?

Wanneer dit namelijk zo is, zal het een stuk gemakkelijker worden om een goede dosis zelfvertrouwen op te kunnen bouwen.

Werk wat ook je passie is en wat je dus leuk vindt, geeft namelijk een positieve boost. En laat dat nou net het gene zijn wat belangrijk is voor je zelfvertrouwen.

De basis van zelfvertrouwen is dat je voldoende de dingen doet je die je ECHT wilt doen. Dit vergroot namelijk de kans op een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Om duidelijker te kunnen krijgen of je echt doet wat je wilt, kun je natuurlijk altijd nog aan jezelf doorvragen. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wat voor werk doe je op dit moment en ben je gelukkig met je huidige baan?
 • Omring jij je op dit moment met mensen waar je ook echt iets aan hebt?

#2 Accepteer jij je jezelf?

Zonder zelfacceptatie wordt het erg moeilijk om ook voldoende zelfvertrouwen te krijgen. Zelfacceptatie komt namelijk vóór zelfvertrouwen. En zelfs ook nog vóór zelfwaardering.

Wanneer we onszelf accepteren, kunnen we onszelf ook waarderen, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat we zelfvertrouwen kunnen krijgen. De volgorde is dus:

Zelfacceptatie >> zelfwaardering >> zelfvertrouwen.

Met zelfacceptatie bedoel ik: Accepteer jij jezelf zoal bent? Zowel qua uiterlijk als qua innerlijk.

En laat ik maar meteen even met de deur in huis vallen: Niemand is perfect! Ook niet de BN’ers, modellen en andere acteurs die je in bladen en op TV ziet. Het is vaak gemaakt en dus ook nep. Onthoudt dat goed.

Google voor de grap maar eens op: Acteurs zonder make-up. Je zult er versteld van staan van wat je allemaal tegen komt.

Belangrijk is dus dat je jezelf als persoon accepteert. En onthoud goed dat jij, maar ook ik niet perfect ben. Probeer in tegenstelling te zien waar je bijvoorbeeld juist WEL tevreden mee bent.

Denk positief, niet negatief!

#3 Ben je trots op jezelf?

trots zijn op jezelfEen andere manier voor het testen van je zelfvertrouwen is om te kijken naar hoe trots jij eigenlijk op jezelf bent.

Dus de vraag luidt hier: Ben je wel voldoende trots op jezelf?

En dan heb ik het over de dingen waar je goed in bent of misschien wel met kop en schouder bovenuit steekt ten opzichte van vele anderen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde kwaliteiten die jij hebt. Denk hier goed over na.

Vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn:

 • Ben ik goed in een bepaalde sport?
 • Ben ik goed in een vreemde taal?
 • Kan ik goed naar andere mensen luisteren en mezelf ook in diegene verplaatsen?
 • Ben ik goed in mijn werk (en belangrijk: vind ik het ook leuk?)?

Schrijf voor je zelf op waar je allemaal trots op bent. En wees niet te bescheiden. Alle kleine dingen tellen mee.

#4 Voel jij jezelf van waarde?

We hadden het zojuist over zelfacceptatie. Zelfwaardering is het gene wat daarna komt.

Het is belangrijk om te weten dat jij van waarde bent in deze maatschappij. De volgende vraag die jij jezelf dus kunt stellen is:

Voel jij jezelf van waarde? Vind je dat je genoeg toegevoegde waarde levert in je huidige leven tot nu toe?

Het antwoord hierop zou ja moeten zijn, want onthoudt goed: Iedereen is van waarde.

En met je jezelf van waarde voelen kan op allerlei verschillende vlakken. Je kunt hierbij denken aan je familie, vrienden en andere relaties die je met iemand kan hebben.

Maar ook op het gebied van werk en vrijwilligerswerk.

Het punt hier is dat je inziet of in gaat zien dat ieder persoon toegevoegde waarde heeft. Dit kan bijvoorbeeld ook al zijn dat jij dé persoon bent die goed kan luisteren naar een ander persoon. In dat geval ben je al van waarde, en daar mag je trots op zijn.

#5 Geloof jij in jezelf?

geloof in jezelfDe laatste vraag in deze test en naar mijn mening ook één van de belangrijkste bouwsteen in het krijgen van zelfvertrouwen luidt:

Geloof jij in jezelf?

Of wel, geloof jij dat je dingen die je graag zou willen bereiken ook kunt bereiken? Kun jij tegen jezelf zeggen: Dat wil ik en dat kan ik ook!

Voor een goede dosis zelfvertrouwen is het belangrijk om jezelf te kunnen overtuigen van dat jou iets gaat lukken.

Het is erg belangrijk om het volgende vooral NIET uit te spreken ten opzichte van jezelf:

 • Dat kan ik niet
 • Dat is te moeilijk voor mij
 • Andere doen het al dus ik kan

Alleen wanneer jij in jezelf gelooft zal je ook daadwerkelijk iets bereiken, wat jou als persoon tevens ook de nodige zelfvertrouwen zal geven.

Een blijvend zelfvertrouwen krijgen?

Zelfvertrouwen krijgen gaat natuurlijk niet vanzelf. Je zult hier zelf de nodige actie voor moeten ondernemen.

Nu is het zo dat je je eigen zelfvertrouwen kunt vergroten, door hier zelf actief mee aan te slag te gaan. Dit kunt je simpelweg al doen door jezelf de vijf vragen te stellen die ik je hierboven aangereikt heb.

Deze vragen kun je als een basis zien van wat er nodig is om meer zelfvertrouwen te kunnen krijgen. Het schept ook een beeld van hoe groot jouw zelfvertrouwen nu is, maar ook van hoe groot het kan zijn.

Maar wanneer je toch de nodige ondersteuning nodig denkt te hebben van een professional, zou je een cursus kunnen volgen of misschien zelfs wel in therapie gaan.

Er zijn namelijk genoeg coaches die jou kunnen en willen helpen bij het krijgen van meer zelfvertrouwen. Helaas kost dit vaak veel geld.

Een andere manier die ik met je wil delen die jou kan helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen, is het volgen van online cursus zelfvertrouwen.

De cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei is hiervan een voorbeeld. Een cursus die je volledig online kunt volgen voor een eerlijke prijs.

Ik zou zeggen, neem gewoon eens kijkje door op de link hieronder te klikken ;).

>> ECURSUS BLIJVEND ZELFVERTROUWEN <<

BEN JIJ HET OOK ZAT EN WIL JE GRAAG MEER ZELFVERTROUWEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN MEER KRACHT, RUST EN ZELFWAARDERING

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie