Home » Uit je comfortzone stappen of toch maar niet? Lees het hier!

Uit je comfortzone stappen of toch maar niet? Lees het hier!

Uit je comfortzone stappen?

Veel mensen vinden het allemaal prima zoals het nu is en doen het liefst alleen dingen waar ze niet te veel over hoeven na te denken, waar ze zich vertrouwd bij voelen en niet

In dit artikel ga ik je vertellen wat de comfortzone precies is en waarom het zo belangrijk is om er zo nu en dan eens uit te stappen.

Daarnaast geef ik je een aantal tips die het jou gemakkelijker kunnen maken om uit je comfortzone te komen en vertel ik je wat zelfvertrouwen met je comfortzone te maken heeft.

Wat is de comfortzone?

Alvorens ik verder inga over uit je comfortzone stappen, wil ik je allereerst even vertellen wat de comfortzone precies is.

De comfortzone is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. Het is namelijk de cirkel waar jij je in bevindt en jezelf ook prettig en vertrouwd in voelt.

Het is dus zeg maar een vertrouwde en prettige cirkel. Je doet alleen de dingen waar je praktisch niet over na hoeft te denken.

Om het nog wat beter uit te kunnen leggen heb ik onderstaande afbeelding gemaakt.

comfortzone uitleg

Je ziet hier de comfort-, stretch- en stresszone.

Comfortzone

Dit is zone waarin jij je prettig en vertrouwd voelt. Je doet je dagelijkse dingen en neemt weinig tot geen risico’s. Je vindt het allemaal prima zoals het nu gaat.

Dit is tevens ook de zone waar je weinig tot geen nieuwe dingen zal gaan leren. Je kent namelijk alles al, het is routine voor je.

Ruimte voor groei is hier dus niet echt, het is daarom ook belangrijk om je richting de stretchzone te begeven.

Stretchzone

De stretchzone is de zone waar je je in wilt gaan begeven. Wanneer je namelijk in deze zone terecht komt, zal je namelijk nieuwe dingen ervaren, leren en jezelf uiteindelijk ook kunnen ontwikkelen.

Dit is de zogenaamde leerzone.

Alle activiteiten die je doet en de nieuwe dingen die je leert in de stretchzone zullen zich uiteindelijk ook in je comfortzone gaan bevinden. Iets blijft namelijk niet altijd nieuw.

Eenmaal je nieuwe dingen leert en ervaart zullen ook deze op een gegeven moment routine voor je worden.

En hierdoor zal je uiteindelijk je comfortzone vergroten wat ook voor persoonlijke groei

Stresszone

In deze zone wil je nog wel eens terecht komen als je te fanatiek bent en te veel wilt in één keer.

Je wilt dan zoveel nieuwe dingen gaan ondernemen dat je ervan overloopt. Probeer deze zone dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Mocht je toch in deze zone terecht komen, doe dan gewoon even een stapje terug. Het is beter om meerdere kleine stapjes te maken dan in één keer een hele grote stap.

Dit is ook één van de tips waar ik het verderop in artikel op terug kom.

Uit je comfortzone stappen of niet?

De comfortzone waar jij je waarschijnlijk nu in begeeft is op zich eigenlijk helemaal niks mee. Je doet je dagelijkse dingen zoals jij ze gewend bent en dat is gewoon prima.

Op de vraag of je dus zo nu en dan eens uit de comfortzone moet stappen?

Ja! Zeker als je jezelf verder wilt ontwikkelen is het juist goed om eens buiten je comfortzone te stappen.

Sterker nog, onbewust heb jij je al vaker buiten je comfortzone begeven. Denk bijvoorbeeld eens aan een nieuwe baan, voor de eerste keer dat je naar school ging, etc.

Allemaal voorbeelden van dat je daadwerkelijk al eens uit je comfortzone gestapt bent.

Bedenk je ook dat door je juist geregeld buiten je comfortzone te stappen, je comfortzone alleen maar groeit.

Wat als je weinig tot nooit uit je comfortzone stapt?

Het kan natuurlijk zijn dat je het op dit moment allemaal wel prima vindt zoals het gaat. Maar wat nou als je weinig tot nooit nieuwe dingen zult gaan ondernemen?

Wanneer jij weinig tot nooit uit je comfortzone stapt, zal je leven er een stuk voorspelbaarder en wellicht wat saaier uitzien als die van iemand die wel nieuwe dingen onderneemt.

Bedenk je dus goed of jij die persoon wilt zijn die iedere dag maar dezelfde dingen wilt doen terwijl je eigenlijk goed weet dat er nog zoveel nieuwe dingen in het leven zijn die je kunt gaan ontdekken.

En weet dat uit je comfortzone stappen erg goed is voor persoonlijke groei in het leven.

Tips om gemakkelijker uit je comfortzone te kunnen stappen

Ik begrijp goed dat uit je comfortzone best wel spannend en misschien zelfs wel eng kan zijn.

Toch zijn er een aantal tips die ik je mee wil geven wat het uit je comfortzone stappen een stuk gemakkelijker kunnen maken.

Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet. Ik zou zeggen lees ze eens goed door en doe er je voordeel mee!

Babysteps

Stel je besluit uiteindelijk toch in het diepe te willen gaan springen maar vind het toch nog wel erg spannend, doe het dan in kleine stapjes.

Heb jij ooit een baby meteen zien zwemmen in een diep zwembad zonder zwembandjes?

Precies!

Begin klein. Probeer eens wat te zwemmen in ondiep water. Je zult merken dat dit allemaal wat minder spannend is maar toch een voldaan gevoel kan geven.

Wanneer je dan uiteindelijk gewend bent aan het ondiepe, waag dan eens sprongetje in het wat diepere.

De sprong van nog nooit iets gedaan hebben naar het totale onbekende is groter dan eerst eens geproefd te hebben.

Alle kleine stapjes achter elkaar maken samen ook die grote stap, en dat is iets wat je goed moet onthouden! Het voordeel van al die kleine stapjes, is dat het allemaal minder eng zal zijn.

Wees niet bang om te falen

Een andere tip die ik je mee wil geven is dat je niet bang moet zijn om te falen.

Het is niet erg als iets niet lukt of gaat zoals je gehoopt had. De dingen lopen nou eenmaal niet altijd zoals we ze voorzien.

Zie het niet als falen maar zie het meer als een leerproces. Je hebt niet gefaald, maar je hebt juist geleerd hoe het NIET moet. Dat is echt een heel verschil.

Heb niet te veel verwachtingen

Wanneer je veel verwacht van iets, kan het mee- maar ook tegenvallen. Maar wanneer je niet teveel verwachtingen ergens van hebt, zal iets minder snel tegenvallen. Dit omdat je namelijk weinig tot geen verwachting hebt.

Zorg er dus voor dat je er met een open mind ingaat, dan kan het alleen maar meevallen.

Overwin je angsten

Het uit je comfortzone stappen heeft vaak te maken met bepaalde angsten die je hebt. Daarom blijf je liever in die vertrouwde cirkel, en dat is ook echt niet verkeerd zoals ik in het begin al zei.

Toch is het zo nu en dan eens goed om bepaalde angsten te overwinnen. Al zijn het maar de kleine simpele dingen.

Zelf heb ik het bijvoorbeeld niet zo op achtbanen en snelle attracties in pretparken. Toch probeer ik zo nu en dan eens in een (voor mij snelle en heftige) achtbaan te stappen. Hiermee probeer ik zo nu en dan deze angst weer te overwinnen.

En weet je, het geeft dan vaak een enorme kick en voldoening dat ik het uiteindelijk toch durfde.

Het gaat er niet zo zeer om dat ik per sé in een achtbaan moet, maar hiermee toon ik wel aan dat ik stappen durf te zetten in voor mij diepe wateren.

En ik kan je vertellen dat het eigenlijk vaak bij heel veel dingen van toepassing is. Probeer je zelf hierin te trainen. Doe eens wat vaker kleine dingen die normaal gesproken niet zo snel zou doen.

Je zult dan zien dat je op de lange termijn hier echt in groeit als persoon!

No excuses!

Er is altijd wel een excuus dat je kunt hebben om niet buiten je comfortzone te treden. Reden genoeg om al die excuses eens opzij te zetten dus.

Met name de excuses waar de woorden ‘ja maar..’ in voorkomen zijn vaak echt gewoon onzin. Bedenk eens goed bij jezelf of het excuus wat je hebt, ook echt de reden is waarom je niet buiten comfortzone zou stappen.

Wellicht is het gewoon een excuus omdat je ergens bang voor bent, bang dat toch niet gaat lukken of misschien wel bang dat anderen er iets van zouden vinden.

En dat is echt een excuus wat je NIET zou moeten hebben, wat anderen er van vinden.

Wat anderen er van vinden doet er namelijk niet toe. Het is wat jij er van vindt en dat is het gene wat telt. Laat je dus niet weerhouden door anderen en zet die excuses opzij.

Uit je comfortzone met meer zelfvertrouwen

Tot slot wil ik je nog even meegeven dat het uit je comfortzone stappen erg veel gemeen heeft met jouw zelfvertrouwen.

Het is namelijk zo dat als jij een voldoende dosis zelfvertrouwen hebt, het ook gemakkelijker voor je wordt om je eens buiten die vertrouwde cirkel te begeven.

Natuurlijk begrijp ik goed dat het voor jou misschien wel een flinke stap kan zijn om totaal nieuwe dingen te ondernemen en ben je misschien wel bang dat het allemaal niet zo zal gaan verlopen als je verwacht.

Wanneer dit echt een struikelblok voor je is, raad ik je aan om wat aandacht te besteden aan het opbouwen van meer zelfvertrouwen. Dit is niet iets wat je van de ene op de andere dag opbouwt maar het is wel goed om hiervan bewust te zijn.

Een goede dosis zelfvertrouwen begint bij zelfacceptatie. En van zelfacceptatie zal je jezelf moeten kunnen gaan waarderen wat uiteindelijk meer zelfvertrouwen op zal leveren.

Het is een heel proces, maar gelukkig zijn er voldoende handvatten beschikbaar.

In de cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei vind je deze handvatten terug die kunnen zorgen voor meer zelfvertrouwen.

En onthoud goed: Meer zelfvertrouwen zorgt er voor dat jij beter en gemakkelijker uit je comfortzone kunt stappen.

BEN JIJ HET OOK ZAT EN WIL JE GRAAG MEER ZELFVERTROUWEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN MEER KRACHT, RUST EN ZELFWAARDERING

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie