Home » Hoe motiveer je jezelf? – Lees mijn tips!

Hoe motiveer je jezelf? – Lees mijn tips!

Hoe motiveer je jezelf om bepaalde dingen te ondernemen in het leven? Jezelf kunnen zetten om bepaalde dingen te doen, zowel de grote als de kleine dingen.

Het is niet altijd even makkelijk om jezelf te kunnen motiveren. Toch zijn er een aantal dingen die jou kunnen helpen om jezelf te kunnen motiveren om iets te ondernemen.

De dingen waar ik het over heb, heb ik verwerkt in een aantal tips die ik in dit artikel met je ga delen.

Ik zou zeggen, lees snel verder en wellicht kun jij jezelf in het vervolg beter motiveren om datgene te doen wat je van jezelf zou moeten doen.

Hoe motiveer je jezelf? – Mijn bewezen tips

Jezelf motiveren is voor de één wat makkelijker dan voor de ander. Wat ik zelf persoonlijk wel geleerd heb, is dat als je een specifiek doel voor ogen hebt en daar echt graag naar toe wilt, de motivatie vanzelf komt.

Het is voor mij bijvoorbeeld steeds minder lastig om mezelf te motiveren omdat ik een duidelijk doel voor ogen heb.

Hieronder geef ik je dan ook graag mijn tips die jou kunnen helpen om jezelf beter te kunnen motiveren.

Heb een duidelijk doel voor ogen

De eerste tip die ik je mee wil geven, is dat je een duidelijk doel voor ogen moet hebben om jezelf ergens toe te kunnen zetten.

Wanneer jij namelijk een bepaalde doelstelling hebt, iets wat je echt graag wilt bereiken, ben je vaak bereid om hier andere zaken voor op te geven. En omdat je iets echt graag wilt, motiveert het om actie te kunnen ondernemen.

Want alleen dan kun jij je doel bereiken.

Breng je behaalde successen in beeld

Kijk terug naar je behaalde successen in het verleden. Dit kan erg helpen om jezelf te motiveren om door te blijven gaan.

Wanneer je bijvoorbeeld tussentijdse resultaten in beeld breng en visueel maakt, zie je wat je al bereikt hebt.

Stel je hebt als doel de marathon te kunnen lopen aan één stuk waarbij de tijd waarin je deze loopt er even niet toe doet. Dan kan het helpen om iedere keer dat je hardgelopen hebt, op te schrijven hoever je die keer bent gekomen.

Wanneer je dit iedere dag doet dat je hardgelopen hebt, kun je naar de weg naar je uiteindelijke doel toe – de marathon aan één stuk lopen – iedere keer even terugblikken op jouw prestaties.

En door terug te kijken naar deze tussentijdse prestaties zie je dat je vooruitgang geboekt hebt. Dit motiveert vervolgens weer om door te gaan.

Dit is zo belangrijk, je behaalde successen in beeld brengen en er continu op terugblikken.

Omring je met positieve mensen

Een ander iets wat ontzettend motiveert, is dat je jezelf omringt met mensen die een positieve invloed op jou hebben.

Mensen die geloven in wat je doet, die geloven dat jij je doelen gaat behalen. Wanneer het dan een keer tegenzit of dat het lastig is om jezelf te kunnen motiveren, zijn hun degene die jou eens op moeten kunnen peppen om door te gaan.

Lees en kijk motiveren boeken en films

Wat voor mij persoonlijk erg geholpen heeft om mezelf goed te kunnen motiveren om actie te ondernemen, is door verschillende boeken te hebben gelezen en films te hebben gekeken over motivatie.

Eén van mijn favoriete motivatie film is The Pursuit of Happyness. Deze heb ik al verschillende keren gezien en laat zien wat er mogelijk is als je iet WILT.

Zie hier nog een lijstje met een 50 tal films over motivatie. Wellicht heb je er al eens één of meerder gezien.

Maar ook het lezen van bepaalde boeken kan erg helpen om jezelf beter te kunnen motiveren.

Een voorbeeld van zo’n boek is Man’s Search for Meaning van Viktor E. Frankl. Hierin verteld Viktor E. Frankl hoe hij van 1942 tot 1945 Auschwitz heeft beleefd, wat er gebeurde en hoe zich staande wist te houden.

Verzin geen excuses

Er zijn altijd wel excuses die jou in de weg zitten om jezelf niet ergens toe te kunnen zetten. Denk aan excuses als geen tijd of geen zin.

Besef goed en weet dat dit geen goede excuses zijn, en laat deze ook niet de overhand hebben. Het zijn puur redenen – en naar mijn idee slappe redenen – om je ergens niet toe te kunnen zetten.

Wanneer je je zelf dus op een bepaald moment niet zo goed weet te motiveren, bedenk dan even wat de reden hiertoe is en beslis dan of je je hier simpelweg gewoon overheen moet zetten.

En ik kan je alvast vertellen dat het inderdaad iets is waar je je op dat moment gewoon even overheen moet zetten en door moet gaan.

Stel tussendoelen op

Wat voor mijzelf erg helpt om mezelf te kunnen motiveren, is dat ik continue bepaalde tussendoelen opstel.

Stel je hebt een bepaald doel wat je wilt bereiken maar het is nog redelijk ver weg. Dan kan het helpen om dat doel op te splitsen in tussendoelen op. Tussendoelen zijn vaak makkelijker te halen maar brengen samen wel naar jouw einddoel.

Zie het als een soort van checkpoints in een computerspel. Het doel is het level halen, de tussendoelen zijn de checkpoints behalen.

En ieder behaald tussendoel kun je weer zien als een succes, zoals ik in een aantal tips terug ook vertelde over successen in beeld brengen.

Stel dus tussendoelen en je zult merken dat het gemakkelijker is om jezelf te kunnen motiveren. Simpelweg omdat een meerdere tussendoelen makkelijker is dan in één keer het einddoel.

Lees motiverende quotes

Wanneer jezelf even echt niet kunt motiveren om datgene te gaan doen waarvan je van jezelf vindt dat je het eigenlijk moet doen, kan het helpen om eens wat motiverende quotes te lezen.

Zie hieronder wat voor soort motiverende quotes die ik bedoel:

‘’Our greates weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time.’’
Thomas A. Edison

‘’If you are working on something that you really care about, you don’t have to be pushed. The vision pulls you’’
Steve Jobs

‘’If you can dream it, you can do it.’’
Walt Disney

‘’Once something is a passion, the motivation is there.’’
Michael Schumacher

En zo zijn er nog veel meer motiverende quotes. Google alleen maar eens op de zoekterm ‘movivatie quotes’ en je zult zien dat er ontzettend veel zijn. En het mooie aan motivatie quotes is dat hier eigenlijk altijd wel een kern van waarheid in zit.

Jezelf motiveren zit tussen je oren

Nu je een aantal tips van me gekregen hebt die er voor kunnen zorgen dat je jezelf beter weet te motiveren, wil ik je nog even meegeven dat ‘het jezelf motiveren’ iets is wat tussen je oren zit, of wel je mindset.

Alleen door een juiste mindset kun jij jezelf motiveren om dingen op te pakken, door te gaan, niet op te geven, etc.

En wat betreft mindset, is het goed om te weten dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je eigen motivatie.

Natuurlijk kunnen externe factoren er voor zorgen dat jij jezelf op een bepaald moment even niet zo goed weet te motiveren, maar dan nog heb je de keuze om jezelf hier op dat moment overheen te zetten of niet.

Plaats een reactie