Home » Ongelukkig voelen – Oorzaken en wat je er aan kunt doen

Ongelukkig voelen – Oorzaken en wat je er aan kunt doen

Jezelf ongelukkig voelen is geen pretje. En toch zijn er een hoop mensen die zich wel eens of misschien wel heel vaak down voelen.

Ze hebben geen energie om zich ergens toe te kunnen zetten, dingen te ondernemen, te gaan werken of zelfs hun bed uit te komen.

Het ongelukkig voelen komt ergens vandaan en heeft dus een oorzaak. Niemand voelt zichzelf ‘zomaar’ ongelukkig. Iedereen die zich ongelukkig voelt, heeft hier wel één of meerdere redenen toe.

In dit artikel vertel ik je meer over ongelukkig voelen, wat de oorzaken vaak zijn en wat je er aan kunt doen om je juist gelukkiger te gaan voelen.

Onszelf ongelukkig voelen

Bij de één is het wat extremer dan bij de ander, maar we hebben allemaal wel eens een moment in ons leven dat we onszelf ongelukkig voelen.

Je kunt dus stellen dat het redelijk normaal is als we onszelf zo nu en dan eens ongelukkig voelen. Het is namelijk een emotionele reactie op een bepaalde gebeurtenis in ons leven. En dat is menselijk.

Toch is jezelf ongelukkig voelen geen fijn gevoel maar toch is het er en dat heeft vaak een oorzaak. We voelen ons namelijk ongelukkig door een bepaalde gebeurtenis in ons leven. Dit kunnen gebeurtenissen zijn die op de korte termijn gebeurd zijn, maar ook gebeurtenissen uit bijvoorbeeld onze jeugd.

Daarnaast kan het ook iets zijn waar je eigenlijk grotendeels van je leven al mee worstelt, denk bijvoorbeeld aan het hebben van weinig zelfvertrouwen wat er voor zorgt dat jij jezelf ongelukkig voelt.

Het is hier niet echt zaak om het ‘ongelukkig zijn’ zelf aan te pakken, maar meer jouw onzekerheid. Onthoud dat goed.

Alleen wanneer je de oorzaak van het ongelukkig voelen aan weet te pakken, zal je jezelf op den duur ook gelukkiger gaan voelen.

Oorzaken van ongelukkig voelen

Jezelf ongelukkig voelen heeft dus een oorzaak. En wanneer je weet wat de oorzaak is van dat jij je ongelukkig voelt, weet jij waar je dus aan moet gaan werken.

Hieronder heb ik een aantal oorzaken van jezelf ongelukkig voelen voor je op een rijtje gezet.

Hopelijk vind jij hier je oorzaak in terug.

Weinig of geen zelfvertrouwen

Een reden om je ongelukkig te voelen, kan zijn dat je weinig of geen zelfvertrouwen hebt.

Het hebben van zelfvertrouwen hangt namelijk erg samen met jezelf wel of niet gelukkig voelen. Wanneer je geen of weinig zelfvertrouwen hebt, zal je je ook niet zo snel gelukkig voelen.

Nu hoeft het geen of weinig zelfvertrouwen hebben er niet voor te zorgen dat je altijd ongelukkig bent. Ook als zelfvertrouwen wat minder is zal je ook wel eens gelukkig zijn, maar het hebben van een gezonde dosis zelfvertrouwen kan er wel voor zorgen dat je je gelukkiger gaat voelen.

En wanneer je denkt dat het hebben van te weinig zelfvertrouwen echt de reden is die er voor zorgt dat je je ongelukkig voelt, is het belangrijk om er achter te komen waardoor je weinig zelfvertrouwen hebt.

Alleen als je deze oorzaak aan weet te pakken en er aan kunt en gaat werken, zal je merken dat je alleen al door het werken aan je zelfvertrouwen je gelukkiger wordt.

Je trekt je te veel van anderen aan

Wanneer jij iemand bent die zich heel erg aantrekt van wat een ander tegen jou zegt, is de kans groot dat je jezelf daardoor erg ongelukkig gaat voelen.

Zeker wanneer iemand een bepaalde mening heeft over jou, kritiek geeft waar je niet goed mee om kunt gaan. En erge is vaak dat je ook nog geloofd wat ze tegen je zeggen.

Dit resulteert in het feit dat je misschien wel gaat twijfelen over je zelf. Of dat het misschien wel waar is wat degene tegen je zegt.

Natuurlijk is het goed om positieve en opbouwende kritiek van iemand te krijgen. Doe hier ook iets mee en voel je niet direct aangevallen.

Maar probeer je niet overal iets van aan te trekken. Ik begrijp dat dit erg lastig kan zijn, want veel dingen zullen je vast ook wel raken.

Overal het negatieve van inzien

Ergens het negatieve van inzien is vaak makkelijker dan ergens het positieve van inzien.

En laat dit nou net een reden kunnen zijn van jezelf ongelukkig voelen.

Wanneer jij altijd overal maar negatief over denkt en vaker in problemen denkt dan in oplossingen, zal je merken dat je hier niet echt gelukkig van wordt. Je denkt namelijk alleen maar hoe slecht iets kan lopen, wat een ander niet goed doet, wat je zelf niet kunt, etc.

Dit zijn allemaal negatieve gedachten die tevens ook een negatieve invloed kunnen hebben op hoe jij je voelt.

En de oplossing is eigenlijk heel simpel. Probeer gewoon letterlijk in plaats van altijd negatief, juist eens wat vaker het positieve er van in te zien.

Wanneer je normaal gesproken denkt dat iets slecht kan gaan lopen, kun je ook denken dat het bijvoorbeeld mee gaat vallen of doe er iets aan om te voorkomen dat het slecht gaat lopen.

Of in tegenstelling door altijd maar te klagen over hoe iemand iets niet goed doet, kun je hem of haar ook helpen.

Door ervaringen uit het verleden

Ervaringen uit het verleden kunnen er voor zorgen dat je je ongelukkig voelt. Dit kunnen heel uiteenlopende ervaringen zijn.

Denk hierbij aan het verliezen van een dierbaar iemand, een lange relatie die is uitgegaan met iemand waar je nog stapel op was of een andere vervelende ervaring uit het verleden.

Allemaal dingen waar je op dit moment niks meer aan kunt veranderen. Het enige positieve uit deze ervaringen zijn dat je ze kunt gebruiken in je verdere leven.

Van iedere ervaring, positief en negatief, leer je. Je kunt ze gebruiken om anders te handelen of anders met iets om te gaan in de toekomst.

Deze ervaringen zijn namelijk levenservaringen en maken jou alleen maar sterker als persoon.

Ondanks de vervelende gebeurtenissen in je verleden is het toch belangrijk om verder te gaan met je leven. Wanneer je dit niet doet, staat dat je geluk alleen maar in de weg.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je ze compleet moet vergeten.

Je omringd je te vaak met negatieve mensen

Wist je dat je omgeving een grote invloed op jou als persoon kan hebben?

Zeker met de mensen waar je veel mee omgaat kunnen op de lange termijn een behoorlijke invloed op jou krijgen en dus ook een negatieve invloed.

Van mensen die altijd maar negatief aan het praten zijn, word je zelf op den duur ook niet gelukkiger van.

Het is dus belangrijk om deze negativiteit wat meer te vermijden. Als je merkt dat de groep waar je veel mee omgaat, vaak een negatieve invloed uitoefent op jou, denk er dan eens over na waarom je je continu onder deze groep bevindt.

Nou wil ik niet zeggen dat je niet meer met hen mag omgaan, maar het is wel goed om te weten waar de negativiteit vandaan komt die jou ongelukkig kunnen maken. Je wordt hier namelijk vaak onbewust in meegezogen.

Probeer in plaats hiervan eens juist de positiviteit op te gaan zoeken.

FOMO – Fear of missing out

Misschien ken je de term niet, maar misschien ook wel: FOMO. Het betekend fear of missing out, wat wil zeggen dat je altijd maar bang bent om dingen te missen in het leven en het liefst overal bij wilt zijn.

En wanneer je er niet bij bent, voel je je minder blij en gelukkig want je bent bang dat je iets leuks en/of belangrijks mist.

Je ziet dit tegenwoordig vooral bij jongeren. Ze zien bijvoorbeeld posts van vrienden op Facebook en Instagram voorbij komen van leuke dingen die zij aan het doen zijn. En wanneer jij dan net op dat moment saai op de bank zit denk je: Daar had ik ook bij willen zijn of dat had ik ook willen doen.

Je voelt je niet gelukkig omdat je het gemist hebt en er ook bij had willen zijn.

Wat in dit geval kan helpen is dat je eens wat minder vaak je social media accounts checkt en je telefoon eens een keer aan de kant legt.

Ik snap goed dat dit – vooral in het begin – erg lastig kan zijn, maar uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het minder checken van je social media en bijvoorbeeld whatsapp, jou uiteindelijk een stuk gelukkiger maakt.

Gelukkiger worden en voelen

Wanneer je jezelf gelukkiger wilt gaan voelen, zal je hier zelf iets aan moeten gaan doen.

In veel gevallen is het een stukje mindset waar je aan moet gaan werken. Natuurlijk is dit niet iets wat je van de één op de andere dag kunt veranderen maar het is wel goed om je je hiervan bewust te zijn.

Maar gelukkig is het van ongelukkig voelen naar gelukkig worden wel iets wat je kunt leren. Je moet hierbij alleen even in de juiste richting geduwd worden. Want wanneer je niet weet hoe je moet beginnen en wat er voor zorgt dat jij gelukkig kunt worden, kan het vinden van geluk een hele lange weg zijn.

‘Gelukkig’ is er een online cursus die jou hierbij kan helpen. De cursus waar ik het over heb heet Gelukkig zijn, Gelukkig blijven van Frank de Moei, die meerdere cursussen en veel expertise heeft op het gebied van geluk en succes in het leven.

Deze cursus gaat jou helpen bij het vinden van het geluk in jezelf, ontdek je wat er op dit moment jouw geluk in de weg staat en leer je hoe je direct meer geluk en succes kunt creëren in je leven.

Ik zou zeggen, neem even een kijkje en oordeel zelf ;).

Op jouw geluk!

OP ZOEK NAAR MEER GELUK EN EEN TEVREDEN LEVEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN EEN GELUKKIGER EN MEER TEVREDEN LEVEN

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie