Home » Genieten van het leven, het is zo belangrijk!

Genieten van het leven, het is zo belangrijk!

Meer genieten van het leven, we zouden het allemaal moeten doen.

Het leven is namelijk veel te kort om dit niet vaak genoeg te doen. Toch is het voor sommige mensen lastig om dit met regelmaat te doen.

Ze hebben het druk met hun studie, werk, carrière maken, sport, zorgen voor de kinderen en andere verplichtingen.

Hierdoor vergeten ze wat op zijn tijd echt belangrijk is. Genieten, genieten van het leven wat hun nog staat te wachten.

In dit artikel wil ik je meenemen in waarom en hoe jij meer kunt gaan genieten van het leven.

Waarom genieten van het leven?

Je hoort het vaak oudere mensen zeggen, maar ook mensen die bijvoorbeeld weten dat ze niet meer zo lang te leven hebben:

Ik had nog graag dit en dat willen doen. Voorbeelden hiervan zijn uitspraken als:

  • Als ik de kans had, dan had ik graag die en die reis nog willen maken
  • Had ik vroeger maar wat meer tijd gemaakt voor mijn gezin en familie

Dingen die ons op dat moment door het hoofd heen razen. Op zich niet zo vreemd. Want we staan er op dat moment pas bij stil en denken dan pas aan de dingen die echt belangrijk waren of zijn geweest in ons leven.

Alleen is het dan vaak te laat en hebben we er op dat punt van ons leven wel spijt van. En dat is nou net het gene wat we natuurlijk willen voorkomen.

Het is dus goed om eens na te denken over wat jij echt belangrijk vindt in het leven. Want het kan allemaal ineens voorbij zijn.

En naar mijn mening komt het allemaal op één ding neer wat echt belangrijk is: Genieten.

Zowel met je partner als met je familie, vrienden, kennissen, etc. Of wel, de mensen waar je om geeft en die belangrijk voor je zijn in het leven.

Op welke moment zou ik terug willen blikken of gedaan willen hebben (genoten), waarvan ik

Wat is genieten van het leven?

Genieten van het leven kan voor iedereen een andere invulling zijn.

De één geniet er van op zijn of haar vrije dag de hele dag op de bank te hangen en films en series te kijken, terwijl de ander daarentegen pas echt geniet als die tijd door kan brengen met de partner of bijvoorbeeld familie.

Genieten van het leven is dus heel breed op te vatten. En wanneer je meerdere mensen de vraag stelt:

‘Waar geniet jij nou echt van?’ Zal je ook merken dat je hier heel uitéénlopende antwoorden op terug krijgt.

Dit heeft puur te maken met de waarden van iemand. De één hecht meer waarde aan een bepaald iets dan een ander persoon. En de één geniet van simpele kleine dingen, terwijl de ander pas echt kan genieten als die op vakantie is naar bijvoorbeeld een warm land.

En dit is maar goed ook, anders zou het allemaal wel heel saai zijn als iedereen hetzelfde leuk vindt en geniet van dezelfde dingen in het leven.

Dus, wat is genieten van het leven?

Het is naar mijn mening een manier van ontspanning en gelukkig zijn. En dit kan door dingen te ondernemen of misschien juist niet (zoals voor de tv hangen).

Het is voor iedereen anders. Het belangrijkste is dat jij er van geniet.

Het geheim is de juiste balans

We leven in een maatschappij waarin we het tegenwoordig allemaal heel druk hebben.

Hoewel het ‘druk hebben’ natuurlijk voor iedereen weer anders.

Ik persoonlijk heb het niet zo heel snel druk. Ik heb het pas druk als ik het allemaal niet meer bijhoud. Maar wanneer ik lekker bezig ben de hele dag, wil dat niet automatisch zeggen dat ik het ook druk heb.

Hoewel ook de meningen hierin verschillen en dat het ook weer afhankelijk is van de persoon.

En het geheim van meer genieten van het leven is eigenlijk helemaal niet zo’n groot geheim. Het is namelijk een kwestie van de juiste balans te vinden tussen de dingen doen die we moeten doen en de dingen doen die je wilt doen.

Dit is zo ontzettend belangrijk. Want wanneer je hier geen juiste balans in kunt vinden, kan ik je nu al vertellen dat je daar later spijt van gaat krijgen.

De dingen die je moet doen

Er zijn bepaalde dingen die je moet doen in het leven. En hier heb ik het niet over de primaire levensbehoeften als eten, drinken, slapen, etc.

Ik heb het hier eigenlijk met name over het kunnen betalen van de rekeningen, huur of hypotheek, etc. Of wel, werken en er voor zorgen dat er geld binnen komt.

Natuurlijk gaan dingen moeten doen en genieten gelukkig ook vaak samen.

Er zijn namelijk genoeg mensen die hun werk zo leuk vinden, dat ze hier ook echt van kunnen genieten wanneer ze aan het werk zijn. Dit is natuurlijk helemaal top!

Maar let op dat je hier niet in doorslaat (de zogenaamde workaholics). Want dit gaat namelijk vaak weer ten koste van je privéleven. En er is denk ik niks belangrijkers dan samen ergens van te kunnen genieten in het leven.

En helaas gaat dat niet goed als jij je werk op nummer één zet.

Wat het aller belangrijkste wat je moet weten, is dat sommige mensen denken dat ze nog veel meer andere dingen moeten.

Denk hierbij aan naar een feestje moeten gaan, twee soorten sport moeten beoefenen, twee keer per weet uit eten moeten gaan, etc. Maar laat ik je maar meteen even zeggen:

Dit moet niet! Misschien denk je dat ze moet doen, maar dat is het niet. Misschien doe je ze alleen omdat je anders bang bent dingen te gaan missen of misschien wil je jezelf wel bewijzen ten  opzichte van anderen, maar het moet niet.

Onthoud dat goed.

Misschien is het wel eens goed om alles waarvan je denkt te moeten doen eens op te schrijven. Ga daarna eens rustig nadenken of er dingen zijn die je wel eens weg zou kunnen strepen. Dingen waarvan je denkt dat je die eigenlijk wel eens zou kunnen schrappen waarvan je eerder dacht dat je ze moest doen.

Ik weet zeker dat er een aantal dingen zijn die je zo door kunt strepen. En wanneer je dat ook daadwerkelijk doet, zal je zien dat je veel meer kunt gaan genieten maar wat misschien nog wel belangrijker is:

Je creëert hierdoor ook meer rust in je hoofd en in je leven.

De dingen doen die je wilt doen

Wanneer je de dingen gedaan hebt die moeten, is het tijd om de dingen te doen die je graag wilt doen. Hier breekt het moment aan dat je gaat genieten.

Helaas wordt dit niet vaak genoeg gedaan. En begrijp me niet verkeerd, er zijn vast een hoop dingen die jou op dit moment in de weg kunnen staan om te kunnen gaan genieten, maar weet wel dat het ontzettend belangrijk is om dat zo nu en dan te doen.

Wanneer je dit niet vaak genoeg doet, zit je waarschijnlijk in een bepaalde soort sleur, in een rad waarin het iedere dag allemaal weer van voor af aan begint.

En wat belangrijk is, is dat je deze sleur zo nu en dan onderbreekt, uit dat rad stapt en geniet van het leven.

Leg alles waar je dagelijks mee bezig bent eens naast je neer en ga de dingen doen die leuk vindt om te doen!

Waar het vaak mis gaat

Zoals ik net ook al vertelde, heeft iedereen het tegenwoordig druk.

Veel werken en carrière maken om die hoge hypotheek en die twee vakanties per jaar maar te kunnen betalen. Maar het probleem is vaak dat we steeds meer en meer willen.

Een groter huis, vaker op vakantie, een nieuwe tv, een nieuwe auto, etc. Allemaal dingen die veel geld kosten wat dus inhoudt dat er meer gewerkt moet worden of carrière gemaakt moet worden om dit allemaal te kunnen betalen.

Maar waar we vaak geen rekeningen mee houden, is dat dit vaak ten koste gaat van het echte genieten van het leven. We zijn namelijk alleen maar aan het werken en geld aan het verdienen om dit allemaal te kunnen bekostigen.

Maar heb je je wel eens afgevraagd of dit nu allemaal wel nodig is? Meer, groter, vaker, etc.

Het gaat name echt ten koste van wat er echt toe doet in het leven, op zijn tijd en misschien wel vaker dan dat, genieten van het leven.

Alleen en samen genieten

Genieten kun je met je partner, vrienden, familie en andere belangrijke personen in je leven doen. Het is vaak leuk en gezellig om samen dingen te kunnen ondernemen en daarvan te kunnen genieten.

Maar naast het genieten met iemand of meerdere samen, moet je ook niet te vergeten om zo nu en dan eens een momentje voor jezelf te nemen. Ook alleen kun je genieten van de dingen in het leven en ik kan je vertellen dat dit ook wel eens goed is.

Het is bijvoorbeeld erg leuk en gezellig om met bijvoorbeeld je partner dingen te ondernemen en te genieten van het leven, maar het is vaak goed om dit zo nu en dan ook eens alleen te doen.

Op deze manier kun je weer even helemaal tot jezelf komen.

Daarnaast zorgt het alleen genieten er ook voor dat je er weer eens bij stilstaat wat je op dat specifieke moment niet hebt. En dat is dat ene gezelschap. Je leert beseffen dat je jezelf eigenlijk best wel gelukkig mag prijzen met degene die je om je heen hebt.

Neem dus ook die momenten voor jezelf en geniet daarvan.

Leren meer te genieten van het leven

Meer genieten van het leven is niet voor iedereen meteen altijd vanzelfsprekend.

Toch is het belangrijk om er zo nu en dan eens bij stil te staan of je wel genoeg geniet van het leven. En wanneer je hier al over twijfelt, geniet je waarschijnlijk niet vaak genoeg van het leven.

Zaak dus om eens wat vaker alles eventjes neer te leggen en wat leuke dingen te gaan ondernemen. En het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

Belangrijk is dat je jezelf omgeeft met de mensen die echt belangrijk voor je zijn. Het liefst ook de mensen die jou energie geven en een positieve invloed hebben op jou als persoon.

Alleen dan zal je maximaal kunnen genieten.

OP ZOEK NAAR MEER GELUK EN EEN TEVREDEN LEVEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN EEN GELUKKIGER EN MEER TEVREDEN LEVEN

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie