Home » Tevreden zijn – Je kunt het leren!

Tevreden zijn – Je kunt het leren!

Tevreden zijn? Het ene moment kun je tevreden zijn met alles om je heen terwijl je het moment daarop misschien toch weer ergens ontevreden over bent.

Een lastig iets, want wanneer ben je nu helemaal tevreden en voel je je goed zoals het nu allemaal is?

Het heeft allemaal te maken met de manier waarop jij tegen dingen aan kijkt, hoe jij opgevoed bent en je hebt ontwikkeld als persoon.

In dit artikel heb ik het over tevreden zijn in het algemeen, heb ik een aantal tips voor je en laat ik je zien wat meer tevreden mensen voor gemeenschappelijke eigenschappen hebben.

Tevreden zijn

We kunnen op allerlei manieren tevreden of ontevreden zijn. En dat kunnen grote dingen zijn maar ook hele kleine dingen.

Het heeft namelijk te maken met jouw levensstandaard. Wanneer jij altijd maar gewend bent om alles te kunnen kopen wat je maar wilt en je moet ineens een stap terug uit doen, kan het zijn dat je ineens ontevreden wordt.

En dat terwijl dat iemand die maar minimaal te besteden heeft, juist wel heel tevreden is met wat hij of zij heeft.

Tevreden zijn met wat je hebt

Tevreden zijn met wat je hebt is nogal een breed iets. Zo kun je tevreden zijn met bijvoorbeeld je baan, je huis, de partner die je hebt, je familie, je vriendenkring, etc.

En zo kan ik nog wel even doorgaan met de dingen die je hebt waar je tevreden of ontevreden mee kunt zijn.

Wat belangrijk is om te weten wat betreft tevreden zijn met wat je hebt, is dat je goed moet onthouden dat er altijd mensen zijn die minder hebben dan dat jij hebt. En dat kunnen mensen in je directe omgeving zijn zoals je buurman, maar denk bijvoorbeeld ook aan de derde wereld landen waar ze totaal andere prioriteiten hebben dan wij hier.

Zij zijn namelijk al tevreden als ze schoon drinkwater, voedsel en een dak boven hun hoofd hebben. En dat terwijl jij pas tevreden bent als je minstens die 48 inch tv in je woonkamer hebt staan.

Tevreden zijn met jezelf

Een ander belangrijk iets wat betreft tevreden zijn is, ben jij tevreden met jezelf?

Of wel, ben jij tevreden met hoe jij als persoon bent. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • Hoe je er uit ziet
  • Je karakter
  • Je capaciteiten

Ik denk dat dit het belangrijkste onderdeel is van tevreden zijn in het leven. Want alleen wanneer je tevreden bent met jezelf, kun je ook pas gelukkig worden en genieten van het leven.

Tevreden zijn met je leven

Tevreden zijn met je leven is nogal allesomvattend. Het vraagt namelijk of jij tevreden bent met jouw complete leven tot nu toe en wat er nog aan zit te komen.

Ben jij dus tevreden met wat je bijvoorbeeld tot nu toe bereikt hebt, hoe je je als persoon hebt ontwikkeld, etc.

Natuurlijk heeft iedereen zo zijn of haar tegenslagen in het leven, maar dat wil niet zeggen dat je niet tevreden kunt zijn met je leven. Het gaat hier namelijk over het totaalplaatje, of je over het algemeen tevreden bent met je leven.

Denk bijvoorbeeld eens na over wat je allemaal om je heen hebt. Een onderdak, een leuke partner, familie, vrienden, een goede baan, etc.

Er zijn zoveel dingen die meespelen in jouw mate van tevredenheid. Het is dan ook voor iedereen

Tevreden zijn is een kunst

Het klinkt misschien heel raar en vooral als jij zelf over het algemeen wel tevreden bent over je leven, maar tevreden zijn is echt een kunst.

Voor velen van ons is het iets wat we moeten leren, tevreden zijn. En met name als kind zijnde, is het belangrijk dat je dit meegekregen hebt in je opvoeding.

Als je als kind bijvoorbeeld altijd maar alle cadeautjes kreeg die je vroeg, stel je je verwachtingspatroon daar ook op aan. Als het dan keertje tegenvalt, ben je eerder ontevreden dan iemand die niet altijd die cadeautjes kreeg.

Tips voor meer tevredenheid

Hieronder heb ik een aantal tips voor je die er voor kunnen zorgen waardoor jij vaker en sneller tevreden kunt zijn.

Wees sneller tevreden

Wellicht de meest simpele en voor de hand liggende tip, maar wees gewoon eens wat sneller tevreden met de dingen die je hebt en krijgt.

Bedenk je goed dat hetgeen wat jij hebt niet iedereen heeft. Denk je in dat er ontzettend veel mensen zijn die al blij zijn als ze iedere dag de mogelijkheid hebben om te kunnen drinken en eten.

Voor ons is het heel normaal dat we iedere dag kunnen eten en drinken. Vandaar dat we hier ook niet bij stilstaan. Maar het is wel goed om zo nu en dan eens stil te staan bij wat je wel hebt in plaats van niet.

Je zult dan snel in gaan zien dat je het nog niet eens zo slecht hebt.

Schrap datgene wat voor onvrede zorgt

We krijgen tegenwoordig zoveel prikkels binnen van allerlei media. En al deze prikkels kunnen voor erg veel onvrede zorgen.

Vooral wanneer we onszelf gaan vergelijken met anderen. En social media speelt daar een erg grote rol in. Denk maar aan alles wat je op Facebook, Instagram, Pinterest, etc. voorbij ziet komen.

Maar ook niet te vergeten alle reality programma’s die je op tv ziet.

Door al deze beelden en dus prikkels, gaan we onszelf hier vaak mee vergelijken, met hoe dat deze mensen er uit zien. En wanneer we vinden dat we onszelf niet kunnen tippen hieraan zijn we ontevreden.

Maar het grappige is dat dit bijna altijd in scene gezet is. Het is dus nep! En dat is iets wat je je moet realiseren.

Ook deze mensen zitten vast en zeker ’s avonds wel eens saai op de bank zonder een laag make-up. Dat is iets wat je niet moet vergeten. Ze zijn niet perfect. We zien alleen op dat moment dat ze perfect zijn.

Het gras bij de buurman is niet altijd groener

We denken ontzettend vaak dat het op een ander allemaal beter

Dit komt omdat we vaak alleen maar de buitenkant zien. En deze buitenkant zijn meestal alleen maar momentopnames of schijn. Hetgeen wat er echt gebeurt zullen ze echt niet laten zien.

Vergelijk je dus niet continu met een ander maar kijk in tegenstelling eens naar hoe je het zelf nu hebt. En is zo slecht nog niet.

Eigenschappen van tevreden mensen

Je ziet of kent ze vast wel, van die mensen die vaak lachen, veel energie hebben, gemotiveerd zijn en vaak positief zijn.

Natuurlijk zijn zij dit ook niet altijd, maar ze zijn over het algemeen wel altijd erg tevreden met wat ze hebben en wat ze doen.

Deze mensen die vaak tevreden zijn, hebben vaak een aantal dingen gemeen waarbij het bij mensen die vaak ontevreden zijn ontbreken.

Hieronder kun je lezen wat zij vaak met elkaar gemeen hebben. En wellicht heb je zelf ook iets aan deze punten die jou kunnen helpen om vaker tevreden te zijn met alles.

Ze zeggen: ‘Goed is goed’

Ze streven niet naar perfectie en hanteren vaker het ‘goed is goed’ principe. Ze weten namelijk goed dat perfect niet bestaat en dat er altijd wel verbeterpunten zijn.

Ze weten goed de echte belangrijke dingen van de minder belangrijke dingen te onderscheiden en weten dat ze daardoor betere (en sneller) resultaten kunnen behalen dan door de dingen te perfectioneren.

Dus in plaats van perfectie: Goed is goed en dan bijsturen en verbeteren.

Ze negeren de negativiteit

Ze negeren de mensen die altijd maar iets te klagen hebben of ergens negatief over zijn. Ze weten dat ze deze mensen beter op afstand kunnen houden omdat ze anders eerder in een negatieve spiraal terecht zullen komen.

In plaats van de negativiteit op te zoeken omringen ze zich juist met positieve mensen waar ze weer meer energie uit halen.

Ze volgen hun gevoel

In plaats van dat ze altijd maar doen wat hen gevraagd wordt, volgen tevreden mensen hun gevoel. Ze doen waar ze in geloven en waar ze gelukkig van worden.

Wanneer zij niet zouden doen wat ze willen doen, zouden ze ook minder snel tevreden zijn.

Ze laten zich niet beïnvloeden door wat andere mensen van hun denken. Wanneer zij dit wel zouden doen, zou er twijfel ontstaan wat er voor kan zorgen dat ze niet meer tevreden zijn.

Dus: Volg je gevoel en doe wat jij denkt dat goed is en je zult zien dat je een meer tevreden mens zult zijn.

Ze laten het verleden achter zich

Tevreden mensen laten het verleden achter zich en kijken alleen maar vooruit. Ze weten namelijk goed dat ze aan het verleden niks meer kunnen veranderen.

Natuurlijk gebruiken ze de ervaringen en dingen die ze geleerd hebben in het verleden wel als middel om in de toekomst weer betere beslissingen te maken hebben.

Het verleden zien ze als een leerproces en gebruiken ze dus om er in de toekomst sterker uit te kunnen komen.

OP ZOEK NAAR MEER GELUK EN EEN TEVREDEN LEVEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN EEN GELUKKIGER EN MEER TEVREDEN LEVEN

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie