Home » Je onzekerheid overwinnen? Lees dan mijn 5 tips!

Je onzekerheid overwinnen? Lees dan mijn 5 tips!

Wil jij graag je onzekerheid overwinnen maar weet je echt niet waar je moet beginnen?

Geen nood.

Je bent niet de enige die echt niet weet waar die moet beginnen.

Vandaar dat ik een aantal tips voor je op een rijtje heb gezet die jou kunnen helpen om je onzekerheid te overwinnen.

Wat is onzekerheid?

Alvorens ik je mijn tips geef over hoe je onzekerheid kunt overwinnen, wil ik je eerst nog even vertellen wat onzekerheid nou precies is.

Bij onzekerheid twijfel je aan je zelfbeeld.

Je hebt namelijk een bepaald beeld van hoe ‘de perfecte jij’ er uit moet zien en wat die ‘perfecte jij’ allemaal wel niet moet kunnen presteren.

En wanneer je twijfel over het feit of je daar wel of niet aan voldoet, voel je jezelf onzeker.

Ook hierdoor ga je twijfelen aan je eigenwaarde. Je twijfelt aan jezelf als persoon omdat je misschien niet van voldoende waarde vindt. Je kunt immers niet tippen aan hetgeen waarvan je vindt dat je aan moet voldoen.

Klinkt misschien allemaal heel ingewikkeld, maar het komt er op neer dat je aan jezelf twijfelt als persoon in de breedste zin van het woord.

Oorzaken en gevolgen van onzekerheid

Onzeker zijn heeft altijd één of meerdere oorzaken die op zijn beurt ook weer resulteert in allerlei gevolgen van dien.

Daarnaast is het goed om te weten dat onzekerheid niet aangeboren is, maar dat het vaak voortkomt uit je verleden, de omgeving waarin je bent opgegroeid.

Oorzaken

Je bent niet zomaar onzeker omdat je nou eenmaal onzeker bent.

Zeg dus ook nooit tegen jezelf: ‘Ik ben nou eenmaal onzeker’

Onzeker zijn heeft namelijk altijd één of meerdere oorzaken.

Zo kan je onzeker zijn over jezelf omdat je niet tevreden bent met het uiterlijk of omdat je uit een milieu komt waarbij er van jou altijd maar verwacht wordt dat je moet presteren. Denk hierbij aan het behalen van diploma’s of het bespelen van instrument.

Wanneer er van jou altijd maar verwacht werd dat je presteerde, kan het je zelfvertrouwen behoorlijk omlaag halen als jij hier niet aan kunt voldoen.

Daarnaast maakt de huidige maatschappij het ons ook niet erg gemakkelijk. Reclames op TV, maar met name social media kan er voor zorgen dat we ons snel onzeker gaan voelen.

Wanneer je je namelijk te veel gaat vergelijken met ‘het ideale beeld’ wat je op deze social media ziet en hier niet aan voldoet, kan dit een enorme impact hebben op jouw zelfvertrouwen.

En zo zijn er nog genoeg andere oorzaken die er voor kunnen zorgen waardoor jij je onzeker voelt.

Gevolgen

Zoals je weet kan het onzeker zijn behoorlijk wat gevolgen met zich mee brengen.

Hieronder een paar voorbeelden van gevolgen van onzekerheid:

  • Het kan zijn dat je een mening die je hebt niet naar buiten durft te brengen omdat je bang bent dat iemand deze afkeurt.
  • Je durft niet naar feestjes toe te gaan omdat je bang bent er niet zo goed uit te zien als de rest en blijft daarom liever weg.
  • Het hebben van hoge eisen aan jezelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe goed je moet presteren om erbij te horen. Doe je dit niet, dan vind je van jezelf dat je er niet bij hoort.

Overwin je onzekerheid met deze tips

Nu je weet wat onzekerheid precies allemaal inhoud en wat de oorzaken en gevolgen er van kunnen zijn, zal ik je nu een aantal tips geven die jou kunnen helpen bij het overwinnen van je onzekerheid.

Dus, ben je er klaar voor?

Lees dan snel verder.

#1 Besef dat niet alleen jij onzeker bent

De eerste tip is misschien wel één van de belangrijkste tips die ik je ga geven, en dat is dat je moet beseffen dat niet alleen jij onzeker bent.

Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat iedereen wel eens onzeker is. En ja, ook die grote bodybuilder in de sportschool die er behoorlijk zelfverzekerd uitziet is wel eens onzeker.

En dat is iets wat je goed moet beseffen.

Af en toe onzeker zijn is daarom ook helemaal niet erg. Het is namelijk menselijk.

#2 Vergelijk jezelf niet te veel met anderen

Deze is erg belangrijk, jezelf niet te veel vergelijken met anderen.

We zijn namelijk te veel gewend om onszelf aan iets of iemand te meten. We denken te vaak dat de ander er knapper uitziet, een betere baan heeft of mooiere spullen heeft.

Maar wat heb je hier aan, jezelf vergelijken met een ander?

Precies, helemaal niks.

Het beste vergelijk je je met jezelf als persoon. Wat wil jij, wat vind jij belangrijk en het belangrijkste: waar word jij gelukkig van?

De kans is namelijk groot dat degene die er knapper uitziet, een betere baan heeft en mooiere spullen heeft, misschien helemaal niet gelukkig is.

Hij of zij wil zich waarschijnlijk alleen zo voordoen omdat het van hem of haar verwacht wordt. En ben je dan gelukkig?

Wees trots op hoe je bent en kies jouw eigen pad en volg dat niet van een ander.

#3 Neem een zelfvertrouwde houding aan

Een andere tip die ik je mee wil geven als je onzeker bent, is dat het kan helpen als je juist een zelfverzekerde houding aan gaat nemen.

Je zult misschien denken waarom je een zelfverzekerde houding

Het is namelijk zo dat als je je gaat gedragen naar waar je naartoe wilt, dit uiteindelijk ook zal gaan bereiken.

Denk bij een zelfverzekerde houding vooral aan de manier waarop je loopt en zit. Zorg er dan ook altijd voor dat je altijd rechtop loopt en zit.

En wanneer je met iemand aan het praten bent, praat je best rustig en relax. Let daarbij op je ademhaling en probeer niet te veel in één adem naar buiten te gooien. Ook het oogcontact is hier belangrijk.

Ik zeg niet dat je met degene waar je mee praat continue aan moet staren – want dat is behoorlijk ongemakkelijk – maar maak voldoende oogcontact.

Zorg er tot slot voor dat je jezelf goed verzorgt. Ook het dragen van kleding waar jij je prettig in voelt kan erg goed helpen bij jouw zelfvertrouwen.

#4 Doe de dingen stap voor stap

Veel mensen denken dat als ze hun onzekerheid willen gaan overwinnen, ze dan ineens allerlei extreme dingen moeten gaan doen die ver buiten hun comfortzone liggen.

En ik kan je vertellen dat dit totaal niet verstandig is.

Wanneer je namelijk te grote stappen gaat zetten, is de kans op falen natuurlijk vele malen groter.

Beter neem je vaker kleine stapjes in plaats van dat je de lat ineens heel hoog gaat leggen.

Dit doe je het beste door de stap die je moet nemen naar hetgeen je wilt bereiken, op te delen in kleinere stapjes.

Je zult merken dat het zetten van meerdere kleine stapjes achter elkaar het allemaal een stuk gemakkelijker maken dan ineens één grote stap te zetten.

#5 Falen is niet erg

Deze tip is een mooie aanvulling op de vorige tip, en dat is dat het helemaal niet erg is om te falen. Ben dan ook niet bang om te falen.

Alleen wanneer je niet bang bent om te falen, durf je ook de dingen te doen die je normaal niet zou doen.

Ik begrijp goed je liever niet faalt als je jezelf onzeker voelt, maar alleen wanneer je ook durft te falen zal je ook beter en sneller je onzekerheid kunnen overwinnen.

Je onzekerheid overwinnen?

Natuurlijk kun je tips die ik je hierboven gaf gebruiken om een begin te maken aan het overwinnen van je onzekerheid, maar toch kan het zijn dat jij gewoon net wat meer begeleiding nodig hebt.

Begeleiding die er voor zorgt dat je niet het idee hebt er niet alleen voor te staan maar dat jou duidelijk wordt uitgelegd welke stappen je zult moeten gaan ondernemen om meer zelfvertrouwen op te kunnen bouwen.

En wanneer je hier naar op zoek bent, kan ik je aanraden om eens te kijken naar een cursus die gaat over het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Waarom een cursus denk je misschien?

Nou, omdat je door het volgen van een cursus precies weet welke stappen je zal moeten gaan ondernemen om uiteindelijk je zekerheid te kunnen overwinnen.

En de cursus die jou hierbij kan helpen is de Blijvend Zelfvertrouwen cursus van Frank de Moei.

Frank begeleid al vele jaren cursisten op het gebied van meer geluk en succes, en kan dus wellicht ook jou helpen bij overwinnen van je onzekerheid.

BEN JIJ HET OOK ZAT EN WIL JE GRAAG MEER ZELFVERTROUWEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN MEER KRACHT, RUST EN ZELFWAARDERING

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie