Home » Van je hobby je werk maken? Lees dan deze 6 tips!

Van je hobby je werk maken? Lees dan deze 6 tips!

Droom jij er van om van je hobby je werk te maken?

Droom dan vooral niet verder en lees gewoon even verder.

Je bent namelijk niet de enige die met de gedachte rondloopt om van zijn hobby zijn of haar werk te maken en zich tevens ook afvraagt of het wel mogelijk is.

Het is namelijk mogelijk! Van jouw hobby, jouw passie, je werk maken en hier een inkomen mee te verdienen. Het is maar net ‘hoe graag’ je het wilt.

In dit artikel deel ik graag een aantal tips met je – die voor mijzelf ook gewerkt hebben – om van je hobby uiteindelijk je werk te kunnen maken.

Van je hobby je werk maken

Wat zou het mooi zijn als je van je hobby je werk kunt maken.

Iedere dag datgene te doen wat je leuk vindt om te doen en er dan nog geld mee verdienen ook.

Maar toch kan het voor sommige een behoorlijk ding zijn.

Om van je hobby uiteindelijk je werk te kunnen maken zal je ook een verdienmodel er aan moeten koppelen. Er zal namelijk toch brood op te plank moeten komen.

En om dat te kunnen bereiken zal je beslissingen moeten gaan maken en acties moeten ondernemen.

De knoop doorhakken en tegen jezelf zeggen: ‘Ik ga er hoe dan ook voor zorgen dat ik van mijn werk mijn hobby kan maken’.

Het geloven in jezelf is hierin erg belangrijk. Wanneer je er zelf namelijk niet geloofd, zal het ook niet gaan lukken.

Mijn tips die je direct toe kunt passen

Ik weet als geen ander wat het is om van je hobby je werk te gaan maken.

Zelf heb ik namelijk ook een bepaalde hobby en dat is het maken van websites die hoog in Google terecht komen om daar vervolgens geld mee te verdienen.

Hier moet ik hard voor werken, maar dat is niet erg. Het is namelijk iets wat ik graag doe en waar ik ook voor de volle honderd procent voor ga.

En tot nu toe heb ik hier ook veel van geleerd. Ik wil je dan ook een aantal tips meegeven als je er serieus over nadenkt om je passie achterna te willen gaan.

Deze heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

#1 Luister niet (te veel) naar anderen

Deze tip deel ik bewust als eerste met je.

Het is namelijk iets wat te veel mensen doen: Luisteren naar wat anderen te zeggen hebben.

Wanneer jij graag van je hobby je werk wilt gaan maken en dus graag je passie achterna wilt gaan, wat dus voor een inkomen moet gaan zorgen, zijn het vaak anderen die je uitlachen of zeggen dat het niet verstandig is.

De mensen die dat zeggen, zijn degene waar je zeker NIET naar moet luisteren.

Ze zeggen namelijk bijvoorbeeld dat je beter voor een baas kunt blijven werken, want dat geeft zekerheid. En ik wil je meteen even uit deze illusie halen:

Ook jouw vaste baan kan jouw nooit 100% zekerheid geven. Ook het pensioenverhaal. Tot sowieso onze 67e blijven werken? Is dat wel haalbaar voor jou?

Allemaal onzekerheden.

Laat je dus vooral niet ontmoedigen door anderen.

En geloof me, de meeste mensen zullen dit denken of zeggen. En dat zeggen ze omdat ze niet beter weten. Omdat ze denken dat het nou eenmaal allemaal zo gaat.

#2 Hak die knoop door

Wanneer jij graag van je hobby je werk wilt gaan maken en blijft er alleen maar over dromen, zal er vrij weinig gaan gebeuren.

Je zult een keuze moeten gaan maken.

Wil je tot aan je pensioen voor die ene baas blijven werken of ga je iets doen met die ene passie die je hebt?

Maak een keuze. Een keuze waarvan jij voor jezelf weet dat je daar gelukkig van wordt.

Denk je gelukkiger te zijn als je vanaf nu zou gaan doen wat je echt leuk vindt, durf hier dan voor te gaan.

Hak die knoop dus door. Verzin geen excuses om dit uit te stellen maar doe het zo snel mogelijk. Liever gisteren dan vandaag.

#3 Onderneem actie

Time for some ACTION!

Nadat je de knoop dan uiteindelijk hebt doorgehakt, gaat het allemaal niet vanzelf. Integendeel zelfs.

Je zult er hard voor moeten werken om jouw droom te kunnen bereiken.

Zomaar even van je hobby je werk maken gaat niet over één nacht ijs.

Je zult daar alle zeilen voor bij moeten zetten en geen excuses moeten hebben om geen actie te ondernemen.

Net als het doorhakken van de knoop dat je besloten hebt om van hobby je werk te willen maken, begin je ook het beste vandaag nog met het ondernemen van acties.

Begin dus te bouwen. Al is het iedere dag maar een beetje.

Zie het als het bouwen van een huis. Wanneer jij iedere dag een paar stenen legt, kan er na een aantal jaren een flink huis staan. En dat is met het opbouwen van een bedrijf niet anders.

Je zult het op moeten bouwen.

#4 Werk er aan met een doel voor ogen

Heb voor jezelf een bepaald doel voor ogen en werk daar naartoe. Hetgeen wat jij wilt bereiken met het uitoefenen van je hobby als werk.

Een doel voor ogen helpt je ook met de ‘waarom’. Waarom je dit zo graag wilt doen.

Vaak wordt dit uitgedrukt in geld, maar je kunt het ook anders zien: Vrijheid.

De vrijheid om datgene te doen wat jij graag wil doen en wat misschien nog wel belangrijker is, wanneer je dat wilt doen.

Wanneer je namelijk voor een baas werkt, zal je iedere dag moeten gaan werken. Het is een bepaalde verplichting die je bent aangegaan. Je hebt immers een contract.

Maar wanneer je voor jezelf werkt, bepaal jij zelf wanneer je werkt en hoeveel en dat noem ik vrijheid.

Een doel kan dus bijvoorbeeld een bepaalde geldsom of vrijheid zijn.

#5 Omring je met gelijkgestemden

Om er een succes van te kunnen maken en om jezelf te blijven motiveren, is het belangrijk dat je jezelf omringt met gelijkgestemden.

Zoek dus mensen in je omgeving die hetzelfde nastreven als wat jij doet. Of misschien is er wel een online community of forum waar je gelijkgestemden tegen kunt komen.

Mensen die begrijpen wat je doet en jou verder kunnen helpen als je ergens tegenaan loopt. Sparren en discussiëren om jullie doelen te kunnen bereiken.

En wat ontzettend belangrijk is, is dat deze mensen jou kunnen motiveren waardoor het allemaal net wat gemakkelijker kan worden om door te zetten.

#6 Overwin de tegenslagen

geef niet opDit is een gevaarlijke maar wel een zéér belangrijke: het overwinnen van tegenslagen.

Wanneer je namelijk lekker bezig bent en jouw pad aan het bewandelen bent om van je hobby je werk te maken, zal je hoe dan ook te maken krijgen met tegenslagen.

Veel mensen geven van nature op bij tegenslagen en obstakels. Ze denken dat het niet werkt of dat het niet voor hen is weggelegd. Ze besluiten om vervolgens toch maar te blijven werken voor hun baas en vallen weer terug in hun oude leventje.

En dat is jammer!

Want het hoort er nou eenmaal bij. Tegenslagen zullen altijd op je pad terecht komen en zullen zelfs ook meerdere keren terugkeren.

Je kunt namelijk niet alles in één keer perfect doen. Je zult moeten leren hoe de dingen wel en niet moeten en hoe de dingen wel en niet werken, en daar hoort zo nu en dan eens falen gewoon bij.

Laat jezelf daardoor niet uit het veld slaan.

Denk er op dat moment aan waarvoor je het ook al weer deed – je einddoel en je droom – en zet er vervolgens je schouders er weer onder om weer verder te gaan.

Stap voor stap

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk bezig zijn met je hobby je werk te maken, maar toch raad ik je niet aan om zomaar ineens ontslag te gaan nemen.

Vaak kan dit ook niet, want je hebt natuurlijk je financiële verplichtingen waaraan je iedere maand zal moeten voldoen.

Doe het dan ook stap voor stap en doe het in eerste instantie gewoon naast je huidige baan die je hebt.

Ruimte voor het excuus als geen tijd hebben is geen plek voor.

Wanneer jij graag je doelen wilt bereiken en uiteindelijk je eigen baas wilt worden, zal je daar dingen voor moeten opofferen.

Stel dat je gemiddeld één uur TV per dag kijkt, kijk dan geen TV meer en onderneem actie. Wanneer je dat ene uurtje TV per dag zou laten, heb je 7 uur per week extra te besteden.

Je zult zien dat als je bijvoorbeeld iedere dag één uur aan datgene bouwt wat je leuk vindt, je na een jaar al resultaat kunt zien.

Besteed je tijd dus nuttig!

OP ZOEK NAAR DE IDEALE BAAN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN MET HET VINDEN VAN WERK DAT JE LEUK VINDT.

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


MEER INFORMATIE >>

Plaats een reactie