Home » Leren omgaan met teleurstellingen? – Volg dan deze 4 tips!

Leren omgaan met teleurstellingen? – Volg dan deze 4 tips!

Omgaan met teleurstelling is niet altijd even gemakkelijk.

Maar toch gaan de dingen in het leven nou eenmaal niet altijd zoals we verwacht hadden. En het is dan belangrijk om goed om te gaan met deze teleurstellingen.

En geloof me, iedereen heeft wel eens met teleurstelling te maken. Of je nou jong, oud, rijk of minder te besteden hebt.

Maar hoe kun je nou het beste omgaan met teleurstellingen?

Dat vertel ik graag verderop in dit artikel.

Wat zijn teleurstellingen?

Alvorens ik je mijn tips ga prijsgeven, wil ik je nog even een keer goed uitleggen wat teleurstellingen in mijn ogen precies zijn.

Een teleurstelling is eigenlijk niks meer dan een uitkomst van iets waar je niet op gehoopt had.

Je had gehoopt op uitkomst A, maar de uitkomst is B.

En om het nog wat ingewikkelder te maken, zijn er teleurstellingen die je totaal niet aan ziet komen en teleurstellingen die je misschien enigszins wel aan ziet komen.

De ene kan dus ook harder bij je aankomen dan een ander. En ook per persoon verschilt dit weer. De een anticipeert er weer beter op dan de ander.

Mijn tips om beter om te kunnen gaan met teleurstellingen

Een teleurstelling kan behoorlijk wat invloed hebben op hoe jij je voelt na het horen van een bepaalde teleurstelling.

Het kan heel jouw dag, week of misschien wel jouw leven beïnvloeden. En dat is eigenlijk iets wat je wilt voorkomen.

Nou is het mogelijk om een teleurstelling in zijn geheel te voorkomen door bijvoorbeeld geen verwachtingspatroon te hebben.

Maar wanneer je dan toch met een teleurstelling te maken hebt, zijn er wel een aantal tips die je kunt gebruiken om er beter mee leren om te gaan.

Dus niet teleurgesteld, hier komen mijn tips 😉

Verwacht niet te veel

Een teleurstelling voorkomen of de teleurstelling minder groot maken, kan door niet te veel verwachtingen te hebben.

Wanneer je net wat minder verwachtingen hebt van iets, zal je merken dat wanneer het even tegenzit of dat er net wat anders uit komt dan dat je gehoopt had, de teleurstellingen automatisch ook een stuk kleiner is.

En in het verwachten van een bepaalde uitkomst kun je heel specifiek zijn.

Stel dat een bepaalde vriend of vriendin een afspraak altijd maar last minute af laat weten en jij bent hier iedere keer weer over teleurgesteld.

Maak jezelf dan duidelijk dat je er niet te veel meer van moet verwachten. Trek in dat geval eens wat vaker je eigen plan of maar er geen afspraken meer mee.

Bedenk jezelf bijvoorbeeld ook eens op welke personen je echt terug kan vallen als er iets aan de hand is.

Ik kan je in ieder geval vertellen dat je deze mensen in negen van de tien gevallen op één hand kan tellen. En dit omdat je van de meeste mensen gewoon niet kunt verwachten van jij wil.

Accepteer de uitkomst

Wanneer datgene allemaal wat je eigenlijk verwacht had net even allemaal anders uitpakt, is het belangrijk om de uitkomst toch weten te accepteren.

Natuurlijk is een teleurstelling nooit leuk, maar weet wel dat je er op dat moment niks aan kunt veranderen.

Het enige wat je kunt doen is accepteren en door te gaan. Blijf niet te veel en te lang nadenken over de teleurstelling maar ga juist door.

Wist je dat de meest succesvolle mensen in het leven zo succesvol zijn geworden omdat ze na iedere teleurstelling toch weer doorgingen?

Zij accepteren, leren en gaan vervolgens gewoon weer door.

Is het niet op dezelfde manier dan is het wel een andere manier.

Nou wil ik hiermee niet zeggen dat je alles maar moet accepteren. Want stel dat iemand jou keer op keer teleurgesteld, is het ook belangrijk om diegene duidelijk te maken dat het zo niet werkt.

Heb een doel om je op te focussen

Deze klinkt misschien raar in het rijtje om beter om te kunnen gaan met teleurstellingen, maar toch is dit een zeer waardevolle tip die ik je niet wil onthouden.

En dat is namelijk dat als je bepaald doel hebt waar je je op kunt focussen, het ook gemakkelijker wordt om met teleurstellingen om te kunnen gaan.

Wanneer jij een bepaalde passie hebt en je wilt ergens voor gaan, ben je daar waarschijnlijk veel mee bezig. Je hebt dan geen zin en/of tijd om je tijd te verdoen aan de dingen die jou het leven niet leuker maken.

En één ding wat jouw leven niet leuker zal maken is te veel stil te blijven staan bij teleurstellingen. Natuurlijk zal je ook wanneer je je focust op een bepaald iets, zo nu en dan eens teleurgesteld worden, maar zorg er in dat geval dan altijd voor dat je jezelf weer even herinnert aan het ‘waarom’.

Waarom wilde je dat bepaalde doel ook alweer bereiken?

Om je even snel een voorbeeld te geven:

  • Een ‘doelstelling’ kan zijn om een passief inkomen te verdienen
  • De ‘waarom’ kan zijn dat je graag meer vrijheid wil in je leven

En als dit goed duidelijk voor je is, dan zal een teleurstelling niet snel de overhand gaan nemen.

Leer van de teleurstellingen

Van de teleurstellingen die je hebt in je leven leer je ook. Met name als kind zijnde is het belangrijk dat ook zei zo nu en dan teleurgesteld worden

Wanneer een kind na iedere teleurstelling maar een snoepje krijgt, zal dat kind op latere leeftijd moeilijker met een teleurstelling om kunnen gaan dan iemand die in het verleden vaker met een teleurstelling had te dealen.

En zo geldt dat ook voor falen.

Je kunt ergens op een bepaald moment in je leven in falen, maar dat wil niet zeggen dat meteen jouw complete leven gefaald is.

Omgaan met teleurstellingen

Hoe je dus om kunt gaan met teleurstellingen, is voor iedereen weer anders.

Wat voor de één een grote teleurstelling is, kan voor de andere weer een kleine teleurstelling zijn. Dit komt omdat de één meer baat heeft bij een bepaalde uitkomst of hier meer waarde aan hecht of iets ander in mind heeft waar hij of zij zich aan vastklemt.

Het belangrijkste om goed te onthouden, is dat je er niet te lang met de pakken bij neer moet gaan zitten.

Natuurlijk mag je het even vervelend vinden en er eens goed van balen. Dat hoort er nou eenmaal bij en daar zijn we tenslotte ook mens voor.

Misschien klinkt het volgende een beetje raar, maar het is net als met rouwen om iemand zijn dood.

Wanneer iemand komt te overlijden en het rouwproces breekt aan, gaan we door een periode heen van verlies en verdriet. Dat is een heel normaal proces. Je bent immers iemand verloren waar je van hielt.

En dit proces duurt bij de ene persoon weken, terwijl dit bij de ander maanden of zelfs jaren duurt.

Maar ook na een rouwperiode zal je je leven weer op moeten pakken en door moeten gaan.

Focus je op iets wat je belangrijk vindt in het leven, heb een doel, iets wat je wilt bereiken en ga door met je leven.

OP ZOEK NAAR MEER GELUK EN EEN TEVREDEN LEVEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN EEN GELUKKIGER EN MEER TEVREDEN LEVEN

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie