Home » Meer zelfvertrouwen op het werk krijgen? Lees mijn tips!

Meer zelfvertrouwen op het werk krijgen? Lees mijn tips!

Meer zelfvertrouwen op het werk krijgen gaat – net als in je privéleven – niet zomaar vanzelf. Je zult hier wel enige moeite voor moeten doen.

Het is wel belangrijk om te weten dat er een aantal dingen zijn die kunt doen om wat zelfvertrouwder op je werk over te komen. En ook niet alleen zelfvertrouwder overkomen, maar jezelf ook zelfverzekerder voelen.

In dit artikel zoom ik op een aantal aspecten in die er voor kunnen zorgen dat jij meer zelfvertrouwen op het werk kunt krijgen.

Veel van deze punten zijn ook natuurlijk ook toepasbaar in situaties die je tegenkomt in je privéleven.

De keuze van het juiste werk

Als allereerste is het belangrijk om even goed stil te staan bij het soort werk dat je doet.

Om meer zelfvertrouwen op het werk te kunnen is het belangrijk om te weten dat je ook echt werk doet wat bij je past en wat je ook echt leuk vindt.

Als je namelijk een baan hebt die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt als dat je in eerste instantie dacht, is het erg lastig om voldoende zelfvertrouwen te krijgen.

Het kost nou eenmaal meer moeite om dingen onder de knie te krijgen, je draai te vinden, leuke contacten op te doen op een werkplek waar je het niet zo naar je zin hebt. Wat het zelfvertrouwen krijgen op je werkplek enorm in de weg kan staan.

Het is dus belangrijk om de volgende vraag aan jezelf te stellen:

Vind ik het werk wat ik doe leuk en past het werk ook bij mij als persoon?

En daarnaast zou je jezelf de vraag kunnen stellen of dat je wel goed bent in het werk wat van je gevraagd wordt om te doen?

Wanneer je namelijk vindt of merkt dat collega’s van je beter zijn in wat ze doen dan jij, dan helpt dit natuurlijk ook niet echt om voldoende zelfvertrouwen op het werk te krijgen.

Het allerbelangrijkste is dus om kritisch te kijken naar wat voor werk je nu precies doet en na te gaan of het ook de juiste keuze is geweest om dit werk te gaan doen.

Werk dat bij je past geeft zelfvertrouwen

Geloof me of niet, maar als je werk hebt en/of vindt dat bij JOU past, zal je een stuk gemakkelijker  zelfvertrouwd overkomen op je werk.

Wanneer je werk doet dat je ECHT leuk vindt, zal je hier merendeels ook goed in zijn. En wanneer je ergens goed in bent, straalt dit ook van je af en dit kan enorm veel zelfvertrouwen geven.

En dit zelfvertrouwen begint vaak al in een vroeg stadium.

Het begint namelijk al bij het sollicitatiegesprek. In een sollicitatiegesprek op een functie die echt bij je past zal je een stuk gemakkelijker het gesprek voeren dan solliciteren naar een functie waarbij je al enige twijfels over hebt.

Wanneer je solliciteert naar iets wat jouw persoonlijke interesse heeft, is het ook gemakkelijker om hierover te praten in een sollicitatiegesprek. Je praat nou eenmaal gemakkelijker over iets wat je interesseert of waar je goed in bent.

En geloof me, wanneer je enige passie uitstraalt naar werk waarop je aan het solliciteren bent, dan pikken ze je er zo tussen uit en is de kans aanzienlijk groter dat jij het ook wordt voor dat bedrijf!

De vraag die je jezelf hier kunt stellen kan dus bijvoorbeeld zijn:

Waar ben ik goed in en wat vind ik ECHT leuk om te doen?

De non verbale communicatie op je werk

Ook wanneer we niet communiceren, communiceren we toch. Dit wordt ook wel non verbale communicatie genoemd.

En non verbaal communiceren doen we de hele dag door. Thuis, in de supermarkt, in de sportschool, maar ook op het werk!

Non verbale communicatie zegt eigenlijk al wat het betekend: Je communiceert bewust en onbewust op een manier zonder hierbij te praten, fluisteren of schreeuwen. En met non verbale communicatie dragen we ook uit hoe zelfvertrouwd we ons op een bepaald moment voelen.

Iemand die trots is op zijn behaalde prestaties is op dat ook zelfvertrouwd dat hij of zij het inderdaad ook echt kan.

En non verbale communicatie gebeurd op verschillende manieren. Bijvoorbeeld: door middel van gebaren, oogcontact en gezichtsuitdrukkingen. Deze non verbale communicatie gebeurd vaak zonder dat we hier echt bij stil staan. Het is een soort automatisch reactie in een bepaalde situatie.

Het geeft dus vaak een goede weergave van hoe we ons op dat moment voelen. Hoewel het vaak ook lastig om te zien wat iemand nou precies bedoeld met bijvoorbeeld een bepaalde gezichtsuitdrukking.

Hieronder heb ik een drietal non verbale manier van communiceren opgesomd die je kunnen helpen bij wat meer zelfvertrouwen op het werk.

Oogcontact

Kijk andere mensen altijd in de ogen als je met ze communiceert. Ten eerste is het onbeleefd om mensen niet aan te kijken als je met ze communiceert en ten tweede geeft het niet aankijken van de ander tijdens een gesprek aan dat je niet geïnteresseerd bent in wat diegene te vertellen heeft.

Handen schudden

Zorg ervoor dat wanneer je iemand een hand geeft, je diegene ook een stevige hand geeft. Een slap handje geven komt namelijk niet echt zelfvertrouwd over. Het geeft meer een wat onzekere indruk over jou als persoon.

Met een stevige handdruk kom je ook veel overtuigender over in het vervolg van de communicatie die er plaats gaat vinden.

Je lichaamshouding

Je lichaamshouding is erg belangrijk in de non verbale communicatie.

Wanneer je voor het eerst een ruimte binnenkomt is het bijvoorbeeld belangrijk om enigszins een nieuwsgierige houding aan te nemen. En niet bijvoorbeeld terug getrokken, misschien wel ongeïnteresseerd binnen komt.

Een open uitnodigende houding is dus erg belangrijk en straalt ook veel meer zelfvertrouwen uit dan een gesloten houding.

Je (werk)kleding en je uiterlijk

Wanneer je naar je werk gaat is het belangrijk dat je goed voor de dag komt. Hierbij kun je denken aan de volgende twee dingen:

  • Je uiterlijke verzorging
  • De kleding die je draagt

Het is echt zo. Er goed en verzorgt uitzien kan ons als mens enorm helpen bij een beter zelfvertrouwen op het werk.

Het goed zorgen voor jezelf geeft ook een teken van zelfwaardering en dat je het belangrijk vindt om er verzorgd uit te zien.

En wat betreft de kleding die je draagt: Zorg dat je kleding draagt waar jij je goed en vertrouwd in voelt. Natuurlijk is dit wat lastiger als het verplicht is om bepaalde werkkleding te dragen op je werk ten behoeve van bijvoorbeeld herkenning of veiligheid.

Zorg er in het laatste geval dan in ieder geval voor dat je de nodige aandacht besteed aan je uiterlijk.

Maak fouten en leer er van

Iedereen maakt fouten en dus jij ook. En zeker op het werk is het ook niks meer dan normaal dat er fouten gemaakt worden.

Ben dus ook niet bang om fouten te maken op je werk. Je collega’s, jouw leidinggevende, de manager en de eigenaar, ze maken allemaal wel eens fouten tijdens het uitoefenen van hun beroep. Dat hoort er nu eenmaal bij, en ook zij leren continu bij!

Zie het maken van een fout op je werk als een continue leerproces. Van ieder gemaakte fout kom je weer een tree hoger op de lat.

Durf dus nieuwe dingen te ondernemen, nieuwe ideeën aan te dragen aan collega’s, etc. En zeker wanneer dit goed opgepakt wordt en bijvoorbeeld je ideeën gewaardeerd worden, kan dit een enorme boost geven voor je zelfvertrouwen.

Belangrijk hier is: Laat je zien en van je horen!

Meer zelfvertrouwen op het werk?

Ondanks alles wat je toepast en dat je daadwerkelijk gelukkig bent met het werk dat je doet, kun je nog steeds weinig zelfvertrouwen hebben op je werk.

Gelukkig ben je niet de enige en is het gewoon iets waar aan gewerkt moet worden. Zelfvertrouwen kun je namelijk creëren, maar dat zal niet van de één op de andere dag gaan gebeuren.

Het is een bepaald proces wat je zult moeten doorlopen van zelfacceptatie, naar zelfwaardering, naar zelfvertrouwen.

En goede cursus die je daarbij kan helpen is de cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei.

In deze cursus volg je in 12 weken een programma dat jou gaat helpen bij het creëren van een sterk, gezond en blijvend zelfvertrouwen.

En het goede nieuws is, is dat de cursus heel laagdrempelig is omdat deze volledig online gevolgd kan worden op je eigen tempo. Tevens krijg je via de onderstaande link ook nog een flinke korting! Maar ik zou zeggen, neem eerst even een kijkje naar wat je er van kunt verwachten door op dezelfde link hieronder te klikken ;).

>> KORTINGSLINK ECURSUS BLIJVEND ZELFVERTROUWEN <<

BEN JIJ HET OOK ZAT EN WIL JE GRAAG MEER ZELFVERTROUWEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN MEER KRACHT, RUST EN ZELFWAARDERING

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie