Home » Hoe kan je snel in slaap vallen? – 6 tips die jou hierbij kunnen helpen!

Hoe kan je snel in slaap vallen? – 6 tips die jou hierbij kunnen helpen!

Niks is zo vervelend als dat je wil gaan slapen, je niet in slaap kunt vallen. Zeker als je weet dat de volgende dag die wekker weer vroeg af zal gaan.

Daarnaast is een goede nachtrust erg belangrijk. Het speelt namelijk een grote rol in hoe jij je de volgende dag voelt en wat je die dag ook allemaal aan kan.

Dus waarschijnlijk vraag jij je af: Hoe kan je snel in slaap vallen?

Ik kan je in ieder geval vertellen dat je hier op de juiste pagina belandt bent als het gaat over snel in slaap vallen.

In dit artikel geef ik je namelijk een aantal tips wat jou erbij kan gaan helpen om sneller in slaap te kunnen vallen. Alle tips zijn direct toepasbaar!

Laten we gelijk beginnen met de eerste tip.

Temperatuur van je slaapkamer

temperatuur van slaapkamerZorg voor een frisse aangename temperatuur in je slaapkamer.

Zet de verwarming dus laag of uit en zet tevens ook je raam open zodat er in ieder geval frisse lucht de slaapkamer binnen kan komen.

Let op dat de temperatuur van je slaapkamer niet te laag is. Het moet namelijk koel zijn in je slaapkamer en niet koud.

Wanneer het ‘te koud’ is in je slaapkamer, zal je lichaam zich hierop aanpassen wat inhoudt dat het lichaam zichzelf zal gaan opwarmen. Dit houdt in dat het lichaam harder moet werken waardoor je dus minder snel in slaap zult vallen.

Dit geldt ook voor als het ‘te warm’ is. Je zult dan merken dat je eerder gaat zweten, wat er voor zorgt dat je minder prettig en snel in slaap kunt komen.

Vandaar dat je van veel mensen in de zomer ook hoort dat ze slecht geslapen hebben. En dit komt in dat geval simpelweg van te hoge temperaturen.

Een juiste slaaptemperatuur is ongeveer 16 tot 18 graden. Maar ook dit kan weer verschillen per persoon en kan afhankelijk zijn van:

  • Je leeftijd
  • De bouw van lichaam
  • Of je man of vrouw bent (vrouwen slapen vaak liever wat warmer dan mannen)

De juiste temperatuur op je slaapkamer voor het in slaap vallen maar ook tijdens je slaap, is dus iets wat je uit moet testen.

Verlichting op je slaapkamer

Zorg ervoor dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Laat dus geen lampjes of tv aanstaan, maar zorg er echt voor dat het goed donker is.

Ook net voor het slapen gaan is het belangrijk dat je niet dan nog alle lampen uit moet gaan doen. Als je bijvoorbeeld nog een half uurtje wilt gaan lezen, doe dit dan bij een kleiner nacht- of leeslampje. Je ogen kunnen op deze manier al enigszins tot rust komen.

Bij het donker maken van je kamer speelt ook je raam een grote rol. Er komt namelijk in de meeste gevallen altijd wel wat licht door naar binnen. Zorg er dus voor dat in ieder geval verduisterende gordijnen hebt. Hier komt namelijk geen licht doorheen. Of als je die hebt natuurlijk, de rolluiken dichtdoen.

Ook de kleine lampjes op je wekkerradio kunnen voor een bepaalde afleiding zorgen wat het snel in slaap komen kan belemmeren. Draai je wekkerradio dus gewoon om met de verlichting van de cijfers naar de muur.

En mocht je het nou echt niet donker genoeg krijgen op je slaapkamer, dan kun je natuurlijk altijd nog kiezen voor een slaapmasker.

Ontspan voordat je gaat slapen

Een uurtje pure ontspanning kan erg goed helpen bij het uiteindelijk snel in slaap kunnen vallen.

Hierbij is het belangrijk dat het ook echt ‘ontspannend’ is. Nog wat laatste dingetjes voor je werk regelen, het huis nog even stofzuigen, sporten of de was doen telt niet als ontspannend.

Je zou bijvoorbeeld een boek kunnen gaan lezen als ontspanning.

Zorg in dit geval dat het onderwerp enigszins ‘slaapverwekkend’ en dus ook ontspannend is. Iets gaan lezen wat eng, schokkend of waarbij je te diep moet nadenken

Maar ook een bad nemen kan rustgevend werken, evenals wat ademhalingsoefeningen doen of zelfs meditatie.

Schaapjes tellen

schaapjes tellenJe hebt er vast wel eens van gehoord. Als je niet kunt slapen, moet je maar schaapjes gaan tellen.

Het schaapjes tellen zelf is niet zo heel erg slaapverwekkend, het is meer de afleiding die slaapverwekkend is.

En afleiding is ook te vinden door aan andere dingen te denken dan door schaapjes te gaan tellen. Denk bijvoorbeeld aan een waterval of aan een mooi wit strand waar je op dat moment wel zou willen zijn.

Of bedenk een andere plek waar jij je op je gemak zou voelen op dat moment of haal fijne herinneringen in je op.

Je zult merken dat als jij een bepaalde fijne gedachte vast kunt houden, je vanzelf snel in slaap zult vallen.

4-7-8 ademhalingstechniek

Door middel van de 4-7-8 ademhalingstechniek van dokter Adrew Weil is het mogelijk om binnen één minuut in slaap te kunnen vallen.

De 4-7-8 ademhalingstechniek is gebaseerd op een oude yoga methode.

Weil zegt dat je door je te concentreren op je ademhaling, je uiteindelijk ook goed kunt ontspannen. En in deze ademhalingstechniek adem je in 4 seconden in, houd je je adem 7 seconden vast en blaas je adem in vervolgens in 8 seconden weer uit.

Hieronder vertel ik je de precieze stappen van de 4-7-8 ademhalingstechniek:

  1. Houd het puntje van je tong tegen je gehemelte, net voor je voortanden.
  2. Adem vervolgens eerst alle lucht in je longen uit door je mond en maak daarbij een ‘woosh’ geluid. Het moet dus hoorbaar zijn.
  3. Sluit je mond en adem vervolgens in 4 seconden lucht in door je neus.
  4. Houd deze lucht 7 seconden vast.
  5. En adem in 8 seconden de lucht uit je longen weer door je mond uit en maak weer het ‘woosh’ geluid.
  6. Doe dit in totaal vier keer.

Zie hieronder een filmpje waarin dokter Andrew Weil zelf de 4-7-8 ademhalingstechniek voordoet.

Stap uit je bed en reset

Kun je na mijn gegeven tips hierboven nog steeds niet snel in slaap vallen, ga dan niet blijven woelen in je bed. Hierdoor word je erg onrustig en kun je gestrest raken.

Probeer je dus al twintig minuten in slaap te vallen maar lukt het niet? Dan raad ik je aan om gewoon even op te staan en iets kleins te gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wat drinken (warme melk bijvoorbeeld)
  • Opruimen
  • Je kleren en spullen klaarleggen voor de volgende ochtend
  • Was opvouwen

Op deze manier reset (opnieuw opstarten) je als het ware je lichaam en zou het resultaat moeten zijn dat je niet meer denkt van: ‘Ik moet nu gaan slapen’.

Zorg er wel voor dat je na ongeveer maximaal twintig minuten wel weer terug naar je bed gaat.

Beter slapen in 7 stappen

beter slapen in 7 stappenWil jij beter in slaap komen maar ook beter slapen?

Kijk dan eens naar het ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’ boek. Deze methode wordt al door meer dan 10.000 mensen gebruikt die ook net als jij op zoek zijn naar een oplossing voor een goede nachtrust!

In dit boek verteld W. van der Klaauw (slaapdeskundige) die meer dan 80.000 bezoekers per maand op zijn website krijgt, hoe jij een betere nachtrust zult hebben door het toepassen van zijn 7 stappen.

Hij is zo overtuigd van zijn methode, dat hij iedereen een 90 dagen niet goed geld terug garantie geeft.

Werkt deze methode voor jou op wat voor manier dan ook niet, dan kun je gewoon je geld terug vragen. Maar ik zou zeggen, neem eens een kijkje via de speciale kortingslink hier onderaan dit bericht.

Slaap wel!

Perfect Slapen in 7 Stappen (KORTINGSLINK)

Plaats een reactie